МЗХ и „Напоителни системи“ не договарят подаване на поливна вода към съседни държави

Компетентният орган е Министерството на околната среда и водите

От 18 юли насам се разпространява от медия на медия информация, копирана от турската новинарска агенция АНКА, пред която валията на град Одрин, Турция, Юнус Сезере съобщава, че е в преговори с българските власти и по-конкретно с българското министерство на земеделието. Темата на преговорите е възможността да бъдат пуснати допълнително води от наши язовири по реките Марица и Тунджа към района на Одрин. По този начин валията иска да осигури на земеделците в района поливна вода.

От Агро Пловдив изпратихме въпроси свързани с тази новина към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на енергетиката и Националната електрическа компания.

До момента отговор получихме от Министерството на земеделието и храните. Ето какво съобщава министерството по казуса за осигуряване на поливна вода за земеделците от Одрин:

„Компетентният орган по управление и контролиране използването на водните ресурси на територията на страната е МОСВ с подчинените му структури. Всякакви заявки, договорености и ангажименти към други държави не са в предмета на дейност на „Напоителни системи“ ЕАД. 

19 от язовирите с комплексно предназначение, съгласно Закона за водите, които са в ресора на Министерство на земеделието и храните, са основно предназначени за акумулиране на вода за нуждите на напояването. Стопанисват се от „Напоителни системи“ ЕАД. От тях се доставят водните количества, необходими на земеделските производители на база подадени от тях заявки.

Съгласно Закона за водите, ежемесечно се утвърждава график от МОСВ за разрешените водни количества за напояване, който график стриктно се спазва от „Напоителни системи“ ЕАД. Към момента всички подадени заявки от земеделските производители за доставка на вода за напояване са изпълнени и се изпълняват от дружеството.

Преди началото на поливен сезон бяха проведени срещи със земеделските производители, които са информирани, че 2024 година е определена за трета поредна „много суха година“ и разполагаемият воден ресурс е ограничен. Аналогични ситуации са възниквали и в предходни години. В момента се извършва доставка на вода за напояване по предварително съгласувани графици между „Напоителни системи“ ЕАД и земеделските производители.“

Leave a Comment