НАП обяви, че не действа по поръчка на политици

Днес съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви пред медии, че изключените от групата на ДПС депутати са под „безпрецедентен натиск“. Той уточни, че е получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите. На нея е било наредено да започнат масирани проверки на народни представители от ДПС, с изключение на Делян Пеевски и групата около него.

Чакъров отправи запитване до служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова дали наистина е имало такава среща.

В отговор на изявлението на Джевдет Чакъров от НАП изпратиха до медиите позиция, в която заявяват, че „Национална агенция за приходите е независим и политически неутрален орган, чиито функции произтичат от стриктното спазване на законите на Република България и са свързани с администрирането на данъци и осигурителни вноски, осъществяване на надзор върху хазартната дейност и други. При осъществяването на дейността си Агенцията не служи на чужди интереси, а само на интересите на държавата. Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са разпореждани, поради което всеки опит за политическа намеса и въвличането на Агенцията в политически сюжети с цел извличане на дивиденти считаме за абсолютно недопустим.

За нас изказването на г-н Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията поради внушението, което създава – а именно, че НАП действа „по поръчка“ срещу когото и да било, в случая – срещу представители на точно определена политическа сила. Считаме, че това е груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции, откъдето следва и рушене на доверието в държавността сред обществото. Поради това, НАП заявява, че категорично отхвърля обвиненията на г-н Чакъров, публикувани в медиите, за „скрининг“ на народни представители от страна на приходната агенция. Това, освен невярно, е и манипулативно внушение, на което НАП остро се противопоставя, като препотвърждава категоричния си отказ да участва в скандали, разчистване на политически сметки и опити за намеса в дейността й, както досега, така и за в бъдеще.

Никой, освен закона, не може да повлияе на решенията и дейността на служителите в НАП. Агенцията служи на интересите да държавата и никой няма право с лека ръка да я замесва в евтини сензационни политически интриги.

Leave a Comment