ИЗК „Марица“ показа нови сортове зеленчуци в демо събитието „Вкусовете на България“

Производствените площи със зеленчуци намаляват, но расте броя на любителите градинари с лични дворове

Селекционерът на домати е проф. Даниела Ганева
Селекционерът на пипер в ИЗК е доц. Величка Тодорова

Сортове зеленчуци, създадени и/или съхранени от учените в ИЗК „Марица“, както и технологии за отглеждането им, бяха показани днес на демо събитие в пловдивския институт, озаглавено „Вкусовете на България“.

Директорът на ИЗК проф. д-р Даниела Ганева съобщи пред гостите – зеленчукопроизводители, агрономи и консултанти, изследователи – че търсенето на български сортове е изключително голямо, не само заради традиционния вкус и качество, но и заради успеха на селекционерите да създадат сортове, устойчиви на някои вредители. Така например сравнително новият сорт домати Розово сърце е устойчив на вируса на тютюневата мозайка. Много е важна устойчивостта на вирусни болести, тъй като срещу тях почти не може да се въздейства по химичен път и те могат напълно да компрометират реколтата, добави проф. Ганева.

Институтът-домакин показа засадени домати в оранжерия, оборудвана за автоматизирано напояване от Ондо солюшън, които се отглеждат при неотопляеми условия. „Растенията са засадени в края на март. Заради прецизното напояване израснаха дружно. В момента са на 4-5 китка и след няколко дни ще освободим оранжерията“, обясни директорът на ИЗК. Проф. Ганева допълни, че ако съоръжението бе по-високо, е възможно доматите да имат по-дълга вегетация, достигайки до 8 китки.

Тя похвали садилото, създадено от Юри Димитров, което значително е улеснило засаждането на разсада. От своя страна Юри Димитров, който от години живее в САЩ, информира, че пособието може да бъде закупено от магазините на Баухаус.

Прочети още:

Юри Димитров създаде и патентова в САЩ и други страни най-удобното садило за зеленчуци

По-късно проф. Ганева представи предишните директори на институт „Марица“, който е създаден с царски Указ № 28 през 1930 г. като Държавна земеделска опитна станция. Селекционерът акад. Христо Даскалов е пръв директор на института.

Днес ИЗК „Марица“ е широко известен в чужбина, канен е и участва в международни научни проекти.

Проф. Ганева каза, че според наблюденията ѝ площите със зеленчуци в страната като цяло намаляват, но пък за сметка на това все повече хора имат желание сами да отгледат зарзават в личния си двор.

Селекционерите създават сортовете, като се стремят да внедрят в тях качества като продуктивност, ранозрялост, качество, устойчивост на вредители и толерантност към абиотичен стрес.

Директорът представи новите сортове и хибриди на ИЗК, както и старите, които поддържа, при домати, пипер, краставици, градински тиквички, пъпеши, зеле, картофи, лук и други видове.

Отговаряйки на въпроси, проф. Даниела Ганева каза, че времето за създаване и утвърждаване на на нов хибрид отнема не по-малко 10 години. По-кратък е периодът за селектиране на нов сорт.

Тя обясни, че преди години институтът е предоставял права на зеленчукопроизводителите да извършват семепроизводство, но вече тази дейност е в ръцете на изследователите и персонала. Основният проблем в тази дейност е напояването.

Досега създадените от ИЗК „Марица“ са около 300, от които на 30 се пазят патентите.

Селекционерът на картофи в ИЗК е доц. д-р Емилия Начева

Накрая ИЗК нагости със зеленчукови витамини, минерали и антиоксиданти участниците в демонстрационния ден.

Leave a Comment