Заради чума: Въвеждат забрани за провеждане на животновъдни изложби и пазари

Румъния и Гърция са пламнали от болестта

Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните предприемат засилени мерки с цел ненавлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Сред тях са въвеждане на временни забрани за организиране на животновъдни изложби и пазари.

Превантивните действия са в резултат от влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция. Това стана ясно на онлайн среща с участието на зам.-министър Деян Стратев, директорите на БАБХ и ЦОРХВ Светлозар Патарински и доц. Койчо Коев и д-р Мирослав Първанов от Български ветеринарен съюз.

Новите мерки включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби, както и по обстоен и задълбочен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

Заместник-министър Деян Стратев апелира, както към животновъдите, така и към регистрираните ветеринарни лекари, да подходят отговорно към ситуацията и при съмнения за заболяло животно незабавно да сигнализират на съответните Областни дирекции по безопасност на храните.

Той информира още, че ситуацията в Румъния и Гърция е притеснителна. Само през последните дни огнищата в Румъния са се увеличили над 30. По данни на БАБХ в момента там са засегнати над 200 000 животни, а огнищата са в районите Тулча, Констанца и Тимиш. В Гърция има регистрирани 19 огнища в районите Тесалия и Пелопонес, като са засегнати над 10 700 животни.

Leave a Comment