ДПС иска да блокира премахването на френската безработица като сигнализира ЕК

Предимно избиратели на Движението за права и свободи ползват високите обезщетения по тази схема, като получават над 100 млн. лв. годишно от НОИ

Приетите на първо четене поправки в Кодекса за социално осигуряване (КСО), чрез които се спира така наречената френска схема, може да бъдат спреми от Европейската комисия. Евродепутатът от ДПС на Доган Илхан Кючюк поиска от ЕК тълкуване дали готвените у нас промени не противоречат на европейския регламент, съобщи „Сега“.

И двете крила на ДПС са против забрана на възможността с два-три дни стаж от чужбина да получаваш тук право на максимално обезщетение за безработица, тъй като тя масово се експлоатира в традиционно техни общини.

Схемата срещу минимални осигуровки да получаваш 2200 лв. месечно обезщетение е възможна благодарение на европейски регламент, който в името на улеснението за гражданите на ЕС постановява при стаж в различни европейски страни обезщетението да се изчислява според последната месторабота. Много хора експлоатират регламента, като пътуват за минимален период до Франция, където декларират високи доходи за кратка заетост и се прибират у нас да се запишат в бюрата по труда като безработни. Именно заради тази схема земеделските стопани от Благоевградска област не могат да намерят работници.

Прочети още:

„Френската схема“ за обезщетения за безработица остави оранжериите в Пиринско без работници

При приемане на промените в кодекса на първо четене, депутати заявиха, че така ще бъдат спестени на НОИ над 100 млн. лв., които ежегодно отиват за изплащане на високи обезщетения заради кратка трудова заетост във Франция.

„Регламентът има пряко действие и обхватът и изскванията му не могат да бъдат дописвани с национални норми“, каза Илхан Кючюк. Той пита ЕК дали има противоречие между допълнителните изисквания за сумиране на периоди в новите текстове на нашия закон и общия дух на нормата в регламента, както и биха ли довели допълнителните изисквания до различно третиране спрямо обезщетения за безработица, за които компетентна е България.

Leave a Comment