Само при административни грешки по еко схемата за пестициди ще има корекции

През август ще бъде разгледано индивидуално всяко възражение по схемата НИП

Твърде много земеделски производители са орязани от субсидии по еко схемата за намалено използване на пестициди (НИП). Днес при блиц контрол на министъра на земеделието Георги Тахов депутатът Десислава Танева попита ще има ли преизчисления от страна на ДФ „Земеделие“ при прилагане на допълнителни доказателства от страна на земеделците, че при тях няма грешка.

Георги Тахов

В отговор изпълнителният директор на фонда Ива Иванова, която също присъстваше на заседанието, потвърди, че има натрупани много възражения на стопани относно тази еко схема. Те ще бъдат разгледани индивидуално през август.

Служебният министър Тахов уточни, че при кандидатстването и заявяването по еко схема НИП има големи неточности, допуснати от самите производители. „В случаите, когато има административни грешки, те ще бъдат коригирани. Ако има други грешки, корекциите не са гарантирани“, каза той. И допълни, че освен по схемата НИП, са внесени доста възражения и по схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал.

Десислава Танева предложи на министъра да бъде създаден административен механизъм с цел справедливо прилагане на еко схемите.

Министърът репликира, че когато към фонда е представена фактура, в която фигурира пестицид от забранената първа група, независимо от това дали този химикал се прилага върху други парцели на фермера, с които той не е кандидатствал по НИП, то вината е на производителя, който не се е съобразил с изискванията към еко схемата.

Leave a Comment