Доц. Величка Тодорова от ИЗК създаде устойчивите на вируси пипери Дан-Дан и Балтовска капия
Селекционерът забелязва и голям интерес към лютивия Руевит
Доц. д-р Величка Тодорова – селекционер по пипера в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“, показа нови сортове пипер, които тя като водещ изследовател е създала в колектив с други учени. Българските пипери – стари поддържани сортове, нови сертифицирани, както и кандидат-сортове – заеха най-дългия щанд по време на открития ден на института, който се проведе тази седмица под мотото „Вкусовете на България“.
Изключително интересни с устойчивостите си на вируси са два сорта – Дан-Дан и Балтовска капия.
Дан-Дан е кандидат сорт. В него е заложено ценното качество да е устойчив на една от най-опасните групи вируси – тобамо вирусите, и по-специално на вируса по пиперите – Pepper mild mottle virus (PMMoV). От тази група е и вирусът по доматите ToBRFV, който за съжаление вече се среща и у нас.
„Дан-Дан е много интересен. На външен вид прилича на Бял калинков пипер, но има много ясни разлики между тях. Освен важната устойчивост на PMMoV, Дан-Дан е с висящи плодове, докато калинковият е със стърчащо ориентирани. Дан-Дан е с леко по-трапецовидна форма и е с малко по-едри плодове“, обясни доц. Тодорова.
2024-а е втората година на изпитване. Миналата е преминала успешно, няма причини и тази година да е различна. В средата на 2025 г. се очаква Дан-Дан да бъде сертифициран.
Балтовската капия е нов сертифициран вече сорт. Той притежава устойчивост на ТМВ. „За тази устойчивост работихме дълги години с доц. Димитрина Костова“, припомни Величка Тодорова. Сортът не е много атрактивен като форма, но ако има производители със заразено с вируса поле и те иска да отглеждат пипери, могат да продължат успешно с успешно този сорт.
Сред най-новата селекция на доц. Тодорова е сортът Руевит. Той е с лютив вкус. „В България определено има интерес към лютивите сортове, тъй като първо неговите семена се изкупиха, нищо, че бяха по-малко от останалите сортове“, отбеляза селекционерът.
„Златина също е кандидат-сорт. Този пипер е с много едри плодове, обагрени в оранжево, когато са в техническа зрялост. Богат на антиоксиданти и може да се търси като съставка за детски пюрета. Златина може да бъде включен в така наречените функционални храни“, обясни авторът.
Балтовска капия, Руевит, Дан-Дан и Златина са създадени съвместно Центъра по растителна и системна биология и биотехнология. Съвместният проект между двете научни звена ще приключи в началото на следващата година.
Още тази година ИЗК „Марица“ ще може да предложи на производителите семена от тези сортове.
На изложбата от пипери гостите можеха да забележат стари местни сортове като Български ратунд и Бял калинков. Бяха представени и някои от сравнително новите сортове като Калоян и Ивайловска капия, който придоби голяма популярност. Интерес имаше и към F1 хибрида Милкана, тъй като учените са съсредоточили усилията си към F1 хибридите на мъжкостерилна основа.
Попитахме доц. Величка Тодорова за наблюденията върху производството на пипер. Дали се увеличава или пък намалява? Нейният отговор бе: „Според мен производителите на пипери може би намаляват или намаляват площите им. Но ние не се отказваме. Продължаваме да работим, за да задоволим изискванията на потребителите както като вкусови качества, така и като устойчивости.“