Украинска помощ ще има само за стопаните, деклариралите загуба за 2023 г. (допълнена)

Украинска помощ ще бъде изплатена, но само за земеделците, които са декларирали загуба от дейността си за 2023 г. Това съобщи в отговор на въпрос на Виктория Василева, депутат от разцепилата се „Величие“, към служебния финансов министър Людмила Петкова днес предиобед. Тя добави, че някои земеделци ще получат помощта директно, без условия, а други, според споразумението, трябва да са на загуба, за да бъдат подпомогнати.

(Най-вероятно Людмила Петкова визира производителите на пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и рапица – б.р.)

Петкова уточни, че тече проверка и от нея ще стане ясно колко са фермерите, които подлежат на подпомагане по тази държавна помощ и каква сума трябва да бъде заделена за изплащане.

Служебният финансов министър каза, че тази година средства по „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ не са били предвидени.

Първият транш в размер на 330 млн. лв. бил изплатен основно със средства от ДФ „Земеделие“ чрез преструктуриране.

Възможно е да не се наложи актуализиране на националния бюджет за изплащане на украинската помощ, ако се окаже, че малко земеделци са били на загуба миналата година. При такъв случай Министерството на финансите ще намери средства за плащане на втория транш до 30 септември, без да се налага актуализиране на бюджета, заяви още Людмила Петкова.

Leave a Comment