Промени в Кодекса за социално осигуряване ликвидираха на второ четене „френската безработица“

Паричното обезщетение за безработица за лицата, осигурявани само в България и други, които са били осигурявани в страни от ЕС, вече ще се изчислява по еднакъв ред. Това решиха депутатите на второ четене на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

зеленчукар

Целта е намаляване на злоупотребите и осигуряване на справедливост при отпускането на обезщетенията за безработица.

Коалицията ГЕРБ-СДС, която проектира измененията в кодекса, предлага при определяне на обезщетението да се вземат предвид последните 24 месеца на трудова заетост, включително тази от България, а не само периодът на работа в чужбина.

Промените в Кодекса за социално осигуряване на практика бяха очаквани с нетърпение от работодателите, които изпитват сериозни затруднения да наемат работници. Причината за това е, че работниците предпочитаха да отидат за кратко във Франция, а после между 4 и 12 месеца (според натрупания осигурителен стаж) да ползват обезщетения с висок размер. Според депутати по този начин НОИ ежегодно е бил източван с повече от 100 млн. лева заради така наречената „френска безработица„.

Тази седмица евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк поиска от ЕК тълкуване дали готвените у нас промени на кодекса за социално осигуряване не противоречат на европейския регламент, който определя обезщетенията.

Leave a Comment