Индексът на ООН за цените на храните през юли се понижи с още малко

Зърнените култури поевтиняха най-силно, растителните масла поскъпнаха

Индексът на цените на храните на ФАО , който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 120,8 пункта през юли, малко под ревизираната стойност от 121,0 за юни. Индексът вече е с 3,1 процента по-нисък от съответната му стойност година по-рано.

бункер на зърно

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 3,8 процента спрямо юни, тъй като глобалните експортни цени на всички основни зърнени култури падаха за втори пореден месец. Котировките на пшеницата се понижиха поради нарастващата сезонна наличност от текущите зимни реколти в северното полукълбо и като цяло благоприятните условия в Канада и САЩ. Експортните цени на царевицата също намаляха, тъй като реколтите в Аржентина и Бразилия напреднаха изпреварвайки темповете от миналата година, а условията на реколтата в САЩ останаха стабилни. Индексът на цените на ориза се понижи с 2,4 процента спрямо юни на фона на спокойната търговска дейност както за сортовете Indica, така и за Japonica.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО, напротив, се повиши с 2,4% спрямо юни, за да достигне връх от година и половина. Глобалните котировки за палмово, соево, слънчогледово и рапично масло се повишиха, повдигнати от силното търсене на соево масло от сектора на биогоривата и влошаващите се перспективи за реколтата от слънчогледово и рапично масло в няколко големи страни производителки.

Индексът на цените на месото на ФАО се повиши с 1,2 процента през юли на фона на силното търсене на внос на овче, говеждо и птиче месо, въпреки че цените на свинското месо се понижиха леко поради ситуацията на свръхпредлагане в Западна Европа.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 0,7 процента спрямо юни, тъй като по-ниското от очакваното производство в Бразилия надвиши въздействието на подобрените мусонни валежи в Индия и благоприятните метеорологични условия в Тайланд.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО остана непроменен през юли, тъй като пониженията на котировките за мляко на прах компенсираха повишенията на тези за масло и сирене.

Следващият индекс на цените на храните на ФАО ще бъде публикуван на 6 септември.

Leave a Comment