„Индустриален парк – Цалапица“ е в проект да заеме над 650 дка земя между 4 и 6 категория

Построяването на нов индустриален парк в област Пловдив се проектира от инвеститори, регистрирани в София. За него съобщи наскоро и Министерството на икономиката и индустрията.

Снимката е илюстративна

Паркът ще е в землището на село Цалапица, община „Родопи“, върху малко над 650 000 квадратни метра (650 дка) земеделски земи от 6-та до 4-та категория. Той ще е в непосредствена близост до магистрала „Тракия“.

В уведомлението за инвестиционно предложение, подадено до РИОСВ Пловдив, е посочено името на инвеститора – „Индустриален парк – Цалапица“ ЕООД. Собственик на поземлените имоти е Консорциум Индустриален парк Цалапица ДЗЗД. Именно това дружество ще възложи на едноличното дружество изграждането на парка.

Посоченото дружеството по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) е учредено с договор между други две дружества. Всички фирми, които са цинирани в предложената инвестиция, са на едни и същи лица – Ния Темиз, Евгени Рафаилов и Деян Борисов. Ния Темиз е архитект и е управител и/или съдружник в около 30 фирми. Евгени Рафаилов също е архитект и участва в два пъти по-малко дружества.

Двете дружества са закупили 74 броя поземлени имоти.

Индустриалният парк няма да бъде специализиран, тоест за определен тип индустрии, а ще е тип А – общ. Част от него ,заради близостта на парка до автомагистрала „Тракия“, ще е ТИР паркинг (9 дка) със 100 места, зарядна станция за електромобили, бензиностанция, ресторант и други.

Инвеститорите планират броят на наетите работещи в парка да е 700.

Тъй като не съществува възможност да се ползва водоснабдяване от ВиК, ще бъде направен сондажен кладенец на 30 м дълбочина.

Отпадъчните води ще се пречистват и ще се отвеждат чрез съществуващ отводнителен канал до р. Марица. С тях ще се напояват и зелените площи в индустриалната зона.

Предстои РИОСВ да се произнесе дали е необходима ОВОС.

Leave a Comment