Какви са условията за кандидатстване за поливна инсталация, ако е имало такава към 2007 г.?

Новите насоки за кандидатстване по подмярка 4.1 по процедурата „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ са публикувани ТУК.

дъждовална машина

Общественото обсъждане ще е кратко – до 12 август.

Новото в условията е възможността да се кандидатства не само за инвестиции в съществуващи инсталации за напояване, но и за такива, в който към 1 януари 2007 г. е действала такава инсталация.

Ето какво е новото, което е записано в условията за кандидатстване:

(Това е извадка от условията. Моля, последвайте горния линк, за да прочетете пълния текст)

23. Финансова помощ се предоставя за инвестиции в напоителни инсталации за напояване на земеделски култури, ако:

23.1. са в съответствие с Плана за управление на речните басейни за съответния район, в чийто териториален обхват ще се извършват инвестициите;

23.2. към датата на подаване на проектното предложение за площите, за които е разработен бизнес плана, кандидатът има осигурен достъп до услуги за напояване и/или е титуляр на действащо разрешително за водовземане по ЗВ и се изпълняват параметрите и условията в разрешителното.

23.2.1. Действащото разрешително за водовземане по ЗВ трябва да е издадено преди 01.01.2024 г.

23.2.1.1. Допустимо е разрешителното за водовземане да е издадено след 01.01.2024 г. само за кандидати, чиито площи, за които е разработен бизнес плана, попадат в обхвата на площите, в които към 1 януари 2007 г. е действала система за напояване. ДФЗ-РА извършва служебна проверка в наличните в ИСАК данни, базирани на РМС № 512 от 2000 г., а кандидатите могат да направят справка за даден поземлен имот на следния електронен адрес: https://napoiavane.nps.bg.

23.2.2. Достъпът до услуга „доставка на вода за напояване“ се удостоверява със сключен договор с клон на „Напоителни системи“ ЕАД или със сдружение за напояване и/или с документ от тях, удостоверяващ възможността за предоставяне на услугата „доставяне на вода за напояване“;

23.3. са налични или са предвидени за закупуване и монтиране уреди за измерване на потреблението на вода в рамките на планираните инвестиции в рамките на проектното предложение;

23.4. има влязъл в сила административен акт, издаден по реда на глава шеста от ЗООС и/или ЗБР, или писмо, издадено по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проект и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73 от 2007 г.), с който/което се одобрява осъществяването на инвестиционното предложение.

24. Инвестиции за напоителни инсталации са допустими в рамките на напояваните площи, при условие че:

24.1. осигуряват най-малко 15 на сто потенциална икономия на вода, когато се използва вода от водно тяло, определено в съответния действащ План за управление на речните басейни (ПУРБ) най-малко в добро екологично състояние – за повърхностните води, или добро количествено състояние – за подземните води;

24.2. осигурява най-малко 15 на сто потенциална икономия на вода и ефективно намаление на консумацията на вода с не по-малко от 50 на сто от потенциалната икономия, когато се използва вода от водно тяло, определено в по-ниско от добро екологично или количествено състояние в съответния действащ ПУРБ и е обосновано изключение по чл. 156в или 156е от ЗВ.

24.3. За площите, в които към 1 януари 2007 г. не е действала система за напояване, за доказване, че напоителните инсталации в стопанството са съществуващи, кандидатът представя:

24.3.1. документи (фактури, платежни нареждания, банкови извлечения и др.) за плащане за ползвана вода за напояване – платени държавни такси към съответната Басейнова дирекция или по договор за ползване на услуга „доставка на вода за напояване“ с клон на „Напоителни системи“ ЕАД или сдружение за напояване от поне една от предходните три години (2021, 2022, 2023 г.), и

24.3.2. инвентарна книга, в която са отразени напоителните системи или елементи от тях (когато е приложимо).

25. Условията по т. 24 не се прилагат за инвестиции за съоръжения за съхранение на вода или за инвестиции, които използват само рециклирани води.

26. Инвестиции по т. 23, свързани с нетно увеличение на напояваната площ, не са допустими за подпомагане.

27. За всяко проектно предложение с инвестиции в напояване на земеделски култури трябва да има разработен инженерен проект от инженер, вписан в регистъра на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, правоспособен да проектира системи за напояване.

27.1. Инженерният проект трябва да показва наличие на съществуващо или предвидено ново измервателно устройство на потреблението на вода в земеделското стопанство и трябва да показва изпълнение на посочените условия в т. 24 до т. 26.

28. Дейностите трябва да бъдат съгласувани чрез становището за допустимост по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ на инвестиционното предложение по отношение съответствието му с ПУРБ и Плана за управление на риска от наводнения. Становището за допустимост трябва да е издадено от съответната Басейнова дирекция за управление на водите към Министерството на околната среда и водите, в чийто териториален обхват ще се извършва инвестицията.

Leave a Comment