Кабинетът дава 184 млн. лв. за по-високи заплати на учените, в това число и в ССА

Служебното правителство на Димитър Главчев прие постановление за отпускане на 184 милиона лева за повишаване на възнагражденията във висшите държавни училища и в научните организации.

Парите са отпуснати през бюджетите на МОН, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните.

Селскостопанска академия

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че със Закона за висшето образование бяха приети промени за увеличаване на възнагражденията на академичния състав и на лицата по чл. 53 от Закона за висшето образование в наушните институции. „Осигурени са 184 милиона лева от бюджета чрез преструктуриране на разходи. Анализите са изготвени от МОН, по предложение на съответните разпоредители с бюджет – БАН, Селскостопанска академия (ССА), НИХМ и др.“, каза Петкова.

Министърът на образованието Галин Цоков добави, че благодарение на тези допълнителни средства заплатите на най-ниската академична длъжност – асистент – ще могат да нараснат до 2516 лева.

Увеличението ще се отрази на 20 000 работещи в системата на висшето образование – 13 600 академичен състав и 3600 работещи, които подпомагат научнотехническата, научноизследователската и друга дейност.

Leave a Comment