В опустошената преди 79 г. Хирошима, японски лидери призоваха за спиране на трагедиите в Украйна и Газа

Днес, 79 г. след смъртта и разрухата в Хирошима, предизвикани от атомната бомба, пусната от американски военен самолет, губернаторът на Хирошима в Япония отправи пламенен призив към световните лидери да се отърват от ядрените оръжия.  

Жителите на Хирошима запазиха скелета на разрушената на 6 август 1945 г. сграда, за да напомня за последствията от атомното оръжие

„Докато съществуват ядрени оръжия, те със сигурност ще бъдат използвани отново някой ден“, каза Хидехико Юзаки в обръщението си в Мемориалния парк на мира в Хирошима, цитира Дойче веле.

„Премахването на ядрените оръжия не е идеал за постигане далеч в бъдещето“, каза той. „Не, това е належащ и реален проблем, с който трябва отчаяно да се заемем още в този момент, тъй като ядрените проблеми включват непосредствен риск за човешкото оцеляване. 

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи използва речта си на същото събитие, за да подчертае как настоящите конфликти нормализират използването на военна сила като средство за решаване на проблеми.

Мацуи каза, че продължаващата война на Русия в Украйна и войната на Израел и Хамас в Газа „отнемат живота на безброй невинни хора и разбиват нормалния живот“.

„Тези глобални трагедии задълбочават недоверието и страха сред нациите, засилвайки общественото предположение, че за разрешаване на международните проблеми трябва да разчитаме на военна сила, която трябва да отхвърлим.“

На церемонията в Хирошима присъстваха около 50 000 души, включително премиерът Фумио Кишида.

Те почетоха минута мълчание със звука на камбана за мир в 8:15 сутринта, когато американски бомбардировач B-29 хвърли бомбата над града.

Leave a Comment