Проект отхвърля плащането на осигуровки от берачите на горски гъби и плодове

Законопроект за изменение на Закона за горите, внесен от група депутати от ДПС – Ахмед Доган, предлага отпадане на изискването към берачите на диворастящи гъби и горски плодове да плащат, макар и намалени, социални и здравни осигуровки.

цех на "Фунгоробика"

Предлаганите промени са продиктувани от необходимостта да се коригира една явна несправедливост, касаеща близо 30 000 регистрирани лица...“, пише в мотивите към законопроекта.

Приложимите към момента текстове изискват внасяне на осигуровки за нещо, което има вероятност да се случи. Издаването на позволително не е сделка, не е продажба на продукта. Това е позволение/разрешение за възможен вероятен добив на недървесни горски продукти. По различни причини тези разрешителни може да не се реализират. Това предполага евентуална загуба за лицата, която ще включва и внесените осигуровки„, е записано още.

Вносителите добавят, че освен това събирането на осигуровки създава допълнителна административна тежест за държавните горски предприятия.

Законопроектът предлага отпадане на точки в ал. 7 на чл. 120 на Закона за горите, които касаят плащането на осигуровките. Във връзка с това се предлагат съответните корекции и в Закона за здравното осигуряване, както и в Кодекса за социално осигуряване.

Leave a Comment