Малък дрон в оранжерия може различи вредни насекоми и механично да ги убие

Нарича се Pats-X и е много малък дрон, който, като се движи в оранжерии, е в състояние да идентифицира наличието на летящи насекоми, вредни за културите, и да ги елиминира, като ги нарязва с роторите си. Това е иновация, все още във фаза на тестване, която може да бъде полезна срещу много насекоми, като Tuta absoluta, съобщава италианското издание agronotizie.

Намаляването на броя на разрешените активни вещества и все по-строгите ограничения върху тяхната употреба поставят фермерите в сериозни затруднения, особено тези, които работят в оранжерии , където условията на околната среда могат да благоприятстват развитието на големи популации от вредни насекоми.

Ако в миналото контролът им се основаваше основно на използването на инсектициди, през последните години фермерът е принуден да намери алтернативи. И така през годините бяха разработени интегрирани стратегии за управление на вредните насекоми като използването на сексуално объркване, мрежи, полезни насекоми и продукти за биоконтрол. Най-късно в хронологичен ред е пристигането на дронове в полето.

Pats е нидерландски стартъп , базиран в Хага – дом на оранжерийното производство – който е разработил система за механично премахване на вредни насекоми в защитени култури. Системата се състои от две части: Pats-C , което е сензор, с помощта на който в оранжерията се осигурява постоянно наблюдение на насекомите в полета, и Pats-X, малък дрон , способен да прихваща нежелани гости и да ги елиминира, като ги нарязва с лопатките на роторите си.

Pats-C е инсталиран вътре в оранжерията и следи , чрез използването на електромагнитни вълни в инфрачервения диапазон, полета на всички насекоми , независимо дали са полезни или вредни. Така събраната информация се обработва от софтуер, способен да идентифицира отделни видове въз основа на техния размер и характерни траектории на летенето.

По този начин Pats-C предоставя на фермера постоянно актуализиран преглед на броя, видовете и динамиката на популацията на насекомите, присъстващи в оранжерията.

Впоследствие наземната станция съобщава на дрона за възможното наличие на вредни насекоми. Pats-X полита и благодарение на вградените си сензори, които имитират системата за лов на прилепи, той е в състояние да идентифицира плячката си по време на полет и да я прихване с роторите си. Така насекомото престава да бъде заплаха за реколтата.

Силната страна , подчертана от основателите на стартъпа, е, че методът позволява наличието на вредни насекоми да се идентифицира рано и да се елиминира механично, без използването на продукти за растителна защита и без да се причиняват щети на добрите насекоми, като земните пчели.

Остава обаче да се види каква е действителната способност на наземната станция да идентифицира насекомите и на дрона да прихване полета им. Ако например за видове като Lepidoptera, големият размер може да направи прихващането сравнително лесно, за насекоми с изключително малък размер и характеризиращи се с полет близо до растения, като Tuta absoluta , ефективността на системата може да бъде компрометирана.

Това обаче е интересна иновация, която може да проправи пътя за използването на дронове в оранжерии.

Leave a Comment