Франция отбелязва исторически спад в реколтата от пшеница

Заради непрестанни валежи средните добиви са спаднали с 19%, а производството ще е с 10 млн. тона по-малко, което спад от 27%

Очаква се Франция да посрещне най-лошата си реколта от мека пшеница за последните 40 години поради прекомерните дъждове, предаде Bloomberg, цитиран от Инвестор.БГ.

Информация от анализатора за международна търговия Argus сочи, че Франция очаква да запише най-малката си реколта от пшеница от 41 години след почти непрекъснати валежи от сеитбата до момента, които водят до лоша реколта.

Архус прогнозира добив от реколтата от пшеница във Франция през 2024 г. на 5,933 т/хектар (ха), което е спад от 18,7% средни добиви през последните пет години.

Заедно с площи от 4,243 милиона хектара, това ще постави тазгодишното производство на френска пшеница на 25,17 милиона тона. Цифрата е с близо 10 милиона тона под миналогодишната реколта и представлява спад от 27,2 процента спрямо средната стойност за последните пет години.

Френските зърнопроизводители заявяват, че доходността им е спаднала с 15-25% в сравнение с предишните им средни стойности. Само производителите в най-южните части на Франция отчитат по-малък спад.

Влажното време постави лошо начало на сезона по време на сеитбата. И тогава перспективите за френската пшеница получиха допълнителен удар от болести по културите, ниски температури и липса на слънчева светлина.

Неблагоприятното време също натежа и върху качеството на френската пшеница.

Зърнопреработвателите ще могат да гарантират, че има налична пшеница, която да отговаря на стандартите на местните и международните купувачи, въпреки големия обем на фуражния клас в тазгодишната реколта.

Прогнозата за продукцията на Argus е, че тазгодишната реколта ще е дори по-малка от тази през 2016 г., когато Франция имаше най-слабото си производство през този век. През 2016 г. по-големите заети площи частично компенсираха спада в добивите до 5,374 t/ha.

Миналата седмица френските фермери призоваха правителството да предостави финансова помощ заради катастрофалната реколта.

„Трябва да се върнем назад до 1983 г. и тогавашните 24,5 млн. тона, за да видим кога за последно е имало толкова слаба реколта във Франция“, заяви Готие льо Молгат, директор на Argus Media France. „Цялата френска зърнена индустрия трябва да понесе последствията от този исторически спад в производството.“

Въпреки лошите перспективи във Франция и по-ограничената реколта в Русия, пшеницата, търгувана в Чикаго, все още е близо до най-ниското ниво от четири години насам, тъй като реколтата в САЩ поддържа пазара добре снабден. През май пшеницата, търгувана в Париж, достигна най-високите си стойности от повече от година насам, тъй като сланата и дъждовете намалиха предлагането, но оттогава цените непрекъснато спадат.

Leave a Comment