Светослав Русалов: Не може вода, която тече по един напоителен канал, да се плаща на две цени с 6 пъти разлика

Директорът на „Напоителни системи“ е обещала да обмисли идеята за по-ниски цени на поливната вода, която се използва по начин, който реализира икономии

Светослав Русалов Архивна снимка на Агро Пловдив

Наскоро в Пловдив земеделци от областта се срещнаха с хора, които управляват движението на безценната вода.

По инициатива на депутата Младен Шишков в областната дирекция „Земеделие“ се събраха директорът на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, директорът на пловдивския клон „Марица“ Костадин Чолаков, директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов, експерти и земеделски производители.

Сушата, водата и цената й – това бяха обсъжданите теми, разказа Светослав Русалов – зърнопроизводител и предишен председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Темата с цената на поливната вода е важна, защото в един момент и дай Боже той да е по-скоро, спре ли войната в Украйна, ще бъде спряна и държавната помощ за напояването.

В момента оризопроизводителите като големи потребители плащат водата, доставена от „Напоителни системи“, на 2,8 стотинки за кубик. За останалите ползватели в областта цената е 16,8 стотинки. Но като се добави и таксата за декар, фактическата цена става 18,5 стотинки. Не може вода, доставена по един и същ канал, тръгвайки наляво да е на една цена, а надясно – на друга. Колкото и големи консуматори да са оризопроизводителите, то тази цена трябва да е по-справедлива. Докато държавата покрива 80% от цената, ние можем да издържим на този разход. Но ще можем ли, когато спрем да бъдем подпомагани„, запита Светослав Русалов.

Депутатът Шишков е обещал въпросът с цената на поливната вода да бъде поставен мотивирано и пред депутатите.

За да не бъдат погрешно разбрани зърнопроизводителите, г-н Русалов уточни, че повдига темата не защото иска сектор Оризопроизводство да плаща по-скъпи поливки, а защото не вижда справедливост в това една и съща вода да струва 6 пъти по-скъпо на ползвателите, които не отглеждат ориз.

Ние ставаме неконкурентни на колегите с ориза. Те нямат проблем да плащат по-високи ренти в години, в които ние не отчитаме никаква печалба и намаляваме размера на рентата. Пример: Ние сваляме рентата на 35 лева, те обаче плащат по 100-120 лева/декар. Те нямат проблем и да наемат наши служители. В такава неконкурентна среда всичко се изкривява.

Аз нямам такива оплаквания, защото в с. Труд има само един оризар, но споделям мнението на колегите от Съединение,“ уточни зърнопроизводителят.

На срещата Снежина Динева е обещала, че за догодина ще обмисли идеята да бъде намалена водата при прилагане на водоспестяващи технологии. Тоест, капковото напояване и дъждуването да бъдат с по-ниска цена.

На въпроса докога ще стигне поливната вода, която се ползва от производителите в област Пловдив, отговорът на Снежина Динева е, че „Напоителни системи“ ще получи допълнителни количества вода от енергийните язовири, така че да бъдат гарантирани поливките.

Относно искането за възстаноняване на съществувалата допреди 12-15 г. помпена станция при язовир „Пясъчник“, така че през зимата той да се пълни, директорът на „Напоителни системи“ е информирал, че е най-реалистично помпите да заработят отново в края на 2026 г. Вече е възложен технически проект на група учени преподаватели. Той трябва да се остойности, след това да се проведе обществена поръчка, а накрая и да се изпълни.

„Г-жа Динева заяви, че това е нейна основна цел, за която тя ще се бори да се случи,“ цитира директора на държавното дружество Светослав Русалов.

Leave a Comment