Новият кандидат-премиер е заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева

В 10:30 часа се очаква Румен Радев да ѝ възложи съставянето на кабинет

Президентът Румен Радев обяви заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Снимката е от сайта Лентата

В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен премиер в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

До тази сутрин мълвата говореше, че следващият служебен премиер ще бъде Петър Чобанов от ДПС, който бе финансов министър при правителството на Пламен Орешарски, а от миналата година е подуправител на БНБ.

Горица Грънчарова – Кожарева е родена на 9 април, магистър е по специалност „Счетоводство и Контрол“ от Стопанската академия в Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител „Одитно отделение“, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в НАП.

От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България, а от 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища.

На 9 април 2015 г. Народното събрание избра Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, след като двамата бяха предложени за постовете си от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Leave a Comment