Песимизмът на германските фермери удари спирачка на инвестициите

По данни на Земеделската пенсионна банка кредитирането е намаляло през полугодието на 2024 г. с 51%

Agrarische Rentenbank (Земеделска пенсионна банка) публикува драматични цифри за инвестиционното поведение на селскостопанския сектор във Франкфурт на Майн, Германия. Данните на кредитната институция за полугодието показват, че отпускането на промоционални кредити е намаляло с 51,4 процента през първото полугодие, съобщава немското издание agrarheute.

Цялата 2023 г. и началото на тази година бяха белязани с протести на земеделци

„Както в други сектори в Германия, в момента има твърде малко инвестиции в селското стопанство“, предупреждава говорителят на борда на Rentenbank Никола Щайнбок. Това се дължи главно на песимистичните бъдещи очаквания в индустрията, казва тя.

В сектор „Земеделие“ отпускането на промоционални заеми от Rentenbank е спаднало със 17 процента до 1,5 милиарда евро през първите шест месеца на текущата година. Тук краят на селскостопанските инвестиции и бъдещата програма, по-известна като „милиарда на фермерите“, доведе до срив във финансирането за закупуване на машини. 

Като част от новото финансиране за „стабилно преобразуване за повече хуманно отношение към животните“ от програмата „Future Fields“ от март са обещани само 6,5 милиона евро инвестиционни заеми.

Заемните ангажименти в областта на развитието на селските райони се сринаха още по-чувствително – с 61 процента до 623 милиона евро. 

В сектора за развитие на „Земеделие и хранително-вкусова промишленост“ Rentenbank регистрира нов бизнес от 176 милиона евро, което е почти 58% по-малко от същия период на миналата година. 

Обещанието за нови промоционални заеми за сектора на възобновяемата енергия се провали напълно . Причината обаче е от финансов характер: високият референтен лихвен процент в ЕС в момента не позволява на Rentenbank да предлага конкурентни промоционални заеми поради законодателството на ЕС за държавната помощ. Поради това търговските банки прибягват до други източници на рефинансиране за проекти, които не отговарят на условията за помощ.

Leave a Comment