Годишното производство на малини достигна 5 700 тона

Новият стар заместник-министър на земеделието Лозана Василева бе гост на Фестивала на малината в Лозница

Над 2700 ха са заявените за директно подпомагане площи с малини и ягоди за кампаниите през последните две години. Малинопроизводството отчита устойчивост на реколтираните площи, а годишното производство е близо 5700 тона. Наблюдава се и постепенно нарастване на средния добив, като за 2023 г. той е 360 кг/дка. Тези данни съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева на официалното откриване на IX-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината 2024 в гр. Лозница.

Финансовата подкрепа за производителите е по интервенциите за обвързано подпомагане на доходите за плодове и оранжерийно производство, както и по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения, при която тази година се наблюдава повишен интерес. През новия програмен период земеделските стопани имат възможност да се възползват от подпомагане по различни интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Заместник-министър Василева премина през щандовете с ягодоплодни, разговаряйки със земеделски производители от цялата страна. Представени бяха традиционни храни, сокове, мармалади, вина, безалкохолни напитки и други продукти.

В рамките на събитието експерти от МЗХ и ДФ „Земеделие“ разясниха на земеделските производители условията за кандидатстване по целевия прием за напояване по подмярка 4.1 и подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Очертани бяха възможностите за подпомагане по инвестиционните мерки от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, както и в областта на директните плащания. Обсъдени бяха облекчените условия за стопаните при прилагането на Стандартите за добро земеделско и екологично състояние.

Leave a Comment