Депутати призовават директора на БАБХ да отговаря на въпроси за чумата

Утре, 14 август, директорът на БАБХ Светлозар Патарински, ще участва в заседание на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите.

Комисията се свиква от 14:30 ч с единствена точка в дневния ред: „Изслушване на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните във връзка с опасността от разпространение на чума по дребните преживни животни и предприетите мерки за недопускане на навлизането й на територията на Република България.“

Чумата по овце и кози вече е засегнала много стада в съседните Румъния и Гърция и намерението на ветеринарните власти да не допуснат вирусното заболяване на наша територия е изключително предизвикателство. През 2018 г. чумата навлезе у нас от Турция и първите животни, които порази, бяха в село Воден, Ямболско, което преди по-малко от месец бе силно засегнато от пожар.

Въпреки близостта на огнища от чума в съседните държави, България не затвори границите си за внос на живи животни, както направи Хърватия, макар и да взе мерки за строг граничен контрол и надзор на българските животновъдни стопанства.

Leave a Comment