Русия достави на Северна Корея стадо кози

След срещата на върха между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун през юни, Москва направи подарък на Пхенян.

Русия изпрати 447 кози в севернокорейския град Расон, съобщи руският орган за безопасност на селското стопанство Росселхознадзор в прессъобщение, цитиран от Политико.

Козите, които бяха изнесени от руската Ленинградска област, представляват първата партида селскостопански животни, които Русия възнамерява да достави на Северна Корея. Козите ще осигурят млечни продукти на местните деца и ще облекчат недостига на храна в Северна Корея, причинен главно от свързаните с правителството политики.

Според Human Rights Watch 10,7 милиона от 25,9 милиона души в Северна Корея са недохранени, а 18 процента от децата имат нарушен растеж и развитие поради хронично недохранване.

„Ферми за кози с голям капацитет са изградени в области и окръзи на община Нампхо в КНДР“, съобщи Корейската централна новинарска агенция същия ден, косвено потвърждавайки пратката.

Русия се приближава към Северна Корея след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Северна Корея открито подкрепи нападението и е обвинена, че доставя оръжия , за да помогне на руските сили на бойното поле.

По време на неотдавнашното посещение на Путин в Северна Корея двамата лидери подписаха споразумение, което ги ангажира за „взаимна помощ в случай на агресия срещу един от участниците“ и е част от широкообхватен договор, обхващащ всичко от образованието до селското стопанство и туризма ,  според руски държавни медии .

Leave a Comment