Продажбите на селскостопански машини от световни марки се сриват

Джон Диър 25% по-малко агротехника спрямо същото тримесечие на предходната година

Групата за земеделски технологии Deere & Company с основната си марка John Deere публикува данни за третото тримесечие на своята финансова 2024 година (28 юли 2024 г.). Продажбите на американската компания са със спад от 17 процента във всички бизнес области по света в сравнение с предходната година, цитира данните немското издание agrarheute.. 

Подразделението „големи машини и прецизни селскостопански технологии“, което всъщност включва селскостопански технологии, е засегнато още по-зле.

Както групата информира в прессъобщение, продажбите на големи машини и прецизни селскостопански технологии са спаднали през третото тримесечие поради по-ниските обеми на доставките. Спрямо третото тримесечие на предходната година те са минус 25 процента .

По-ниските продажби бяха частично компенсирани от по-добри цени, пише компанията. Въпреки това печалбите спаднаха значително. Вместо нетна печалба от 2,978 милиарда щатски долара, каквато имаше през третото тримесечие на 2023 г., печалбите са паднали до 1,734 милиарда щатски долара през 3-то тримесечие на 2024 г. Това съответства на над 58 процента по-ниска печалба.

Deere & Company продължава да очаква прогнозирана нетна печалба от приблизително $7 милиарда за текущата фискална година поради предприети стъпки за намаляване на разходите.

Kuhn е с почти 30 процента по-малко поръчки

Производителят на селскостопански машини Kuhn е базиран в Елзас, Франция и е част от швейцарската група Bucher Industries. Bucher Industries вече представи своя отчет за първата половина на 2024 г., а с него и данните за Kuhn Group. 

Твърди се , че селскостопанският сектор е особено силно засегнат от кризата . Земеделски производители и предприемачи са закупили по-малко машини, което се отразява в спад на поръчките от 28,2 процента. 

Bucher Industries посочва по-ниските цени на селскостопанските продукти, високите лихвени проценти и по-малкото субсидии като причини за спада на поръчките и по-слабото желание на фермери и изпълнители да инвестират. Това е особено видимо в сектора на земеделието, докато настроенията в млечната и животновъдната промишленост са малко по-добри.

В Европа има много непродадени машини при дилърите

Според Bucher търговците на селскостопански машини имат големи запаси от селскостопански машини. В резултат на това ще бъдат поръчани по-малко нови машини във всички региони. Входящите поръчки намаляха, особено в Бразилия и Европа. 

Друга причина в Европа е „несигурният политически климат“ и влажното време.

Печалбата на Kuhn Group (печалби преди лихви, данъци, обезценка и амортизация на нематериални активи) спадна с 33,2 процента през първата половина на годината . Групата генерира печалба от 87 милиона швейцарски франка, което съответства на около 91 милиона евро.

За втората половина на 2024 г. Kuhn допуска, че ситуацията няма да се възстанови поради големите запаси от дилъри на селскостопански машини в Европа и Бразилия . 

Броят на служителите на пълно работно време е намалял спрямо същия период на миналата година със 7,4 процента до 5728 служители.

Leave a Comment