Президентът отхвърли Горица Грънчарова като служебен премиер

Това се случи заради настояването ѝ Калин Стоянов да остане като министър на полицията

Горица Грънчарова-Кожарева и нейният служебен кабинет няма да управляват страната до съставянето на редовен кабинет след изборите.

Изборите няма да са на 20 октомври.

Димитър Главчев и неговите министри (повечето от които бяха предложени и от Грънчарова) ще продължат да изпълняват фунциите си.

Това стана ясно днес малко след 11 часа при срещата между Горица Грънчарова и президента Румен Радев в президентството.

Причина за отказа на държавния глава да подпише указа за назначаването на втория за годината служебен министър-председател бе настояването на кандидат-премиера да запази Стоянов като вътрешен министър. Грънчарова мотивира избора си на Калин Стоянов, сочен от ПП-ДБ като човек на Делян Пеевски, с това, че е направила редица срещи в МВР, от които се е убедила, че българската полиция има доверие своя началник. направила проверки и като одитор.

Румен Радев попита Грънчарова дали, ако ѝ даде срок до 15 часа на днешни ден, тя има готовност да представи нов кандидат за вътрешен министър, на което несъстоялият се служебен премиер отговори, че е убедена, че Калин Стоянов трябва да запази поста си, поради което не е мислила за резервен вариант.

Така Радев благодари на заместник-председателя (с изтекъл мандат) на Сметната палата за положените усилия и я освободи от задължението да управлява страната, като каза, че няма да подпише указ.

Президентът препоръча на народните представители да оползотворят добре времето си и да разширят списъка в „домовата книга“, за да има по-голям избор за служебен премиер.

Leave a Comment