Добивът от слънчоглед в Пловдивско е между 50 и 150 кг, царевицата за зърно се ожъна за силаж

Нямаме печалба, само се опитваме да намалим загубите, каза Людмил Работов

Абсолютно кризисна година отчитат зърнопроизводителите от област Пловдив. След ниските добиви от пшеница, горещото и сухо лято сви питите на слънчогледа и намали драстично възможностите за добра реколта както от слънчоглед, така и от царевица за зърно.

„Повечето колеги ожънаха вече слънчогледа, а средните добиви в областта варират от 50 до 150 кг/дка“, съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов. „За сравнение, в благоприятни години маслодайното растение дава 300-350 кг.“

Причина за провалените възможности за добра реколта от царевица е намаленото подаване на поливна вода. „Вместо да направят три поливки в това извънредно горещо лято, колегите направиха по една. За повече не получиха вода. Затова масово царевицата за зърно бе ожъната рано и продадена там, където има възможност, за силаж. Така при размер на разходите към 200 лева, те получиха приходи по 70 до 100 лева. За печалба въобще не може да се говори, а само за намаляване на загубите“, обобщи председателят.

Той добави, че слънчогледът е с много дребни семки, а тъй като питите са малки, комбайнът не може да ги отдели добре и части от тях попадат при семето. А това отваря допълнителна работа. Тоест, когато е зле, винаги може да стане по-зле.

Людмил Работов предполага, че ефектът от климатичните беди може да бъде намален, ако бъде решен проблемът с липсващите помпи на язовир „Пясъчник“ Преди повече от 10 години две помпи са вдигали през зимно-пролетния сезон изтичащите водите от енергийните язовири към басейна на „Пясъчник“ и така е била подсигурявана поливна вода за земеделието през активната година.

Сега помпите липсват, а „Напоителни системи“ЕАД са поръчали техническо задание за направата на съоръжение с фотоволтаици, с чията енергия да работят бъдещите помпи – една или две.

„Ако е възможно към изпълнението да се премине най-бързо като при форсмажор и догодина вече да имаме помпа. Това ще ни даде стабилност и желание да инвестираме в поливни системи, като знаем, че водата по каналите е осигурена“, каза Людмил Работов.

Leave a Comment