Син на белгийски фермер може да бъде следващия комисар по земеделието

Кристоф Хансен може да е името на следващия комисар по земеделието в комисията, оглавена за втори път от Урсула фон дер Лайен. Хансен е предложението на Люксембург за участие в следващата Европейска комисия, каза премиерът Люк Фриден вчера, пише Политико.

Фриден написа на платформата X , че е предложил Хансен „въз основа на неговия произход и богат опит в делата на ЕС“.

Хансен отговори , че приема като чест и със смирение да бъде номиниран.

Хансен, политик от ЕНП, който спечели изборите за Европейски парламент през юни, беше предложен като потенциален кандидат за портфейла за земеделие и също така беше свързан с търговията.

„Аз съм син и брат на фермер“, каза той пред Политико по-рано това лято, когато го попитаха дали би се заинтересувал от поста шеф на земеделието в ЕС.

Хансен заема място в парламента на Люксембург през 2023 г., където участва в комисията по земеделие. Преди това той беше член на Комитета по международна търговия (INTA) в Европейския парламент, където ръководеше преговорите по правилата на блока за обезлесяването.

Номинацията на Хансен означава, че 16 мъже са предложени за следващата Комисия, в сравнение със само шест жени, включително самата фон дер Лайен.

Председателят на Комисията поиска от лидерите на ЕС да й дадат избор между мъж и жена комисар, за да изгради екип с балансиран пол.

Leave a Comment