Министерството на земеделието на Румъния ще раздаде по €200/ха климатични компенсации

Всички институции към министерството са ангажирани да проверяват декларациите на фермерите, така че плащането да се извърши до 15 октомври

Наредбата, която носи парите за климатичните обезщетения на фермерите, вече е написана в Министерството на земеделието и развитието на селските райони (MADR) и документът трябва само да бъде попълнен с окончателния брой хектари и сумите, които ще бъдат изплатени, съобщи аграрният министър на Румъния Флорин Барбу. Той посочи, че до момента засегнатите от сушата хектари са 2,2 млн. есенници и пролетници.

Размерът на обезщетението е 200 евро на хектар при 100% бедствие, пропорционално на процента, вписан в протокола. „Новото е, че променихме заповедта и разяснихме, че всички фермери ще получават пари по равно. Тоест, ако имат 100% щети, ще получат 200 евро/дка, ако имат 50% ще получат 100 евро/дка”, посочи още земеделският министър. Преди време бе публикавана и формулата, по която ще бъде изчислявана щетата. Тя е на базата на тазгодишната продукция, сравнена с добивите от хектар в предишните 5 години. В сметката се премахват най-високите и най-ниските резултати, и полученият среден добив служи за изчисляване на щетата при тазгодишните изключително ниски добиви.

Флорин Барбу обяви днес, понеделник – 26 август, в предаването Agrostrategia по румънската TVR 1, че целият процес на констатиране и проверка на площите е в ход, така че до 15 октомври да се извърши плащането на хектар.

Министърът на земеделието информира, че бедствената площ при пролетните култури е около 1,8 милиона хектара и около 390 000 хектара при есенниците.

„Миналата седмица имах видеоконферентна връзка с институцията, която се занимава с докладите за бедствия, говорим за дирекция „Земеделие“. По техни данни засегнатите площи са почти 2,2 милиона хектара общо. Стопаните декларират всички площи, независимо дали става дума за пасища, трайни насаждения и други, и до 15 септември комисиите имат срок за съставяне на тези протоколи за бедствие. Срокът със сигурност ще бъде спазен, защото сме включили всички подчинени институции в страната от Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA), Националната агенция за мелиорация (ANIF) до Агенцията за финансиране на инвестиции в селските райони (AFIR) и Окръжните дирекции по земеделие (ДА). И е безпрецедентно в Румъния, че през същата фискална година, говорим за 15 октомври, се изплащат компенсациите за суша“, каза Флорин Барбу, цитиран от agrointel.ro.

Извънредната наредба ще бъде одобрена веднага след като приключи събирането на протоколите от Министерството на земеделието.

Leave a Comment