МФ отчете: Осигурени бяха 330,6 млн. лв. за I-ви транш на украинската помощ. Ще има и втори

Министерството на финансите (МФ) публикува Отчет за дейността си за периода 9 април – 26 август 2024 година. Това е периодът, в който управляваше първото служебно правителство на Димитър Главчев.

За участието на МФ в разрешаване на кризата, възникнала от неосигурените средства за изплащане на украинската помощ през първата половина на годината, в отчета е записано, че бюджетът е формиран почти изцяло за сметка на субсидии и други средства от ЕС. Парите от централния бюджет са 80 млн. лв.

Ето какво пише в отчета по тази тема:

„Бяха осигурени общо 330,6 млн. лв. за земеделските стопани по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Част от средствата в размер на 235 млн. лв. бяха одобрени по бюджета на ДФ “Земеделие” с Постановление № 153 на МС от 30 април 2024 г., в т.ч. 155 млн. за сметка на трансфера от централния бюджет за Сметката за средства от ЕС на ДФ “Земеделие” и 80 млн. лв. чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Остатъкът от средства в размер на 95,6 млн. лв. беше осигурен за сметка на субсидиите и другите текущи трансфери по бюджета на ДФ “Земеделие” за 2024 година.

До 30 септември 2024 г. трябва да бъде извършено второ плащане на земеделските
стопани. В момента се извършва проверка от Министерството на земеделието и храните, за
да бъде уточнен конкретния размер на помощта. Следва да се отбележи, че двете плащания на земеделските стопани не бяха предвидени в бюджета за 2024 г. и същите се осигуряват чрез преструктуриране на разходи.

Leave a Comment