ГЕРБ, ДПС и БСП внасят законопроект за промени в Закона за подпомагане на ЗП

Администратвните актове ще се считат за връчени, когато се изтеглят от СЕУ

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) е внесен вчера в деловодството на Народното събрание. Към законопроекта е приложена и предварителна оценка на въздействието. Той е предложен от Иван Иванов (БСП), Десислава Танева, Мария Белова (ГЕРБ) и Атидже Вели (ДПС). Под голям въпрос е дали ще стигне времето за гласуване на текстовете, тъй като депутатите вероятно ще излязат в едномесечна предизборна отпуска от 27 септември. След лятната ваканция работата на 50-то Народно събрание се възобновява утре, 4 септември.

Предложените промени не са малко.

Законопроектът предлага да се възползваме от възможността, предоставена от Регламент 2021/2115, и да задържим 25% от санкциите, наложени на земеделските стопани, така че по-нататък те да се използват като държавна помощ.

Административните актове, с някои от които се отказва частично или изцяло изплащане на безвъзмездна помощ, да бъдат считани за връчени, в момента, в който те се изтеглят от СЕУ, предлага друг нов текст.

В чл. 57 се уточнява, че при изчисляване на тавана от 100 000 евро за основното подпомагане на доходите за устойчивост, се „приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, които реално са изплатени и декларирани от земеделския стопанин“ през последната приключила данъчна година. Добавя се, че „Данните се предоставят веднъж годишно от НАП, преди приключване на окончателната отопизация и плащане на интервенциите за текущата кампания“.

В чл. 60 се увеличава шансът повече млади земеделски стопани да се възползват от допълнтелно подпомагане. Това става със заместване на израза „към момента“ на подаване на заявление за подпомагане са на възраст не повече от 40 навършени години (включително)“ с „към първата година“ … С текстовете се затвърждава и 5-годишното право на младите фермери за получаване на допълнителна подкрепа при спазване на условията.

С промени в чл. 68 се създава правно основание на земеделския министър да издаде наредба, в която да се уреди възможността за прилагане на застрахователни схеми с цел управление на риска.

С други промени се урежда създаването на система, посредством която да се гарантира събирането на вземания по техническата помощ.

В чл. 73 се добавят нови алинеи, които налагат на ДФЗ да не предприемат действия по възстановяване на суми, когато има изтекли по давност срокове; когато има смърт на физичиско лице, когато няма наследници или други лица, които отговарят за публичното задължение; когато юридическкото лице е заличено след прекратяване с производство по ликвидация или несъстятелност; когато има подлежащи на възстановяване суми, които без лихвите не надвишават прага от 250 евро.

Leave a Comment