Износът на селскостопански храни от ЕС е за над 97 млрд. евро през януари – май 2024 г.

ЕС изнася най-много за Великобритания, а първи от вносителите е Бразилия. Общият обем на вноса е 69 млрд. евро

Общият износ на селскостопански храни от ЕС е достигнал 97,4 милиарда евро през периода януари – май 2024 г. Спрямо същия период на 2023 г. увеличението е с 2%. Последният месечната цифра (май 2024 г.) показа, че общият излишък в селскостопанската търговия на ЕС остава стабилен на 5 милиарда евро, съобщи днес ЕК, публикувайки последния доклад за търговията със селскостопански храни.

Обединеното кралство е водещата дестинация за износ, следвана от Съединените щати, които отбелязаха 9% увеличение поради по-високите цени на зехтина. Китай отчита спад от 10%, главно при свинското месо, зърнените заготовки и млечните продукти.

За сметка на това износът за Бразилия се увеличи с 208 милиона евро (+21%), движен от по-високите цени на маслините и зехтина.

Износът за Русия е намалял с 15% (463 милиона евро), особено при спиртни напитки. Износът на зехтин нарасна с 60% (+1,2 милиарда евро), докато стойността на износа на зърнени култури спадна с 14% (937 милиона евро) поради по-ниските цени въпреки по-големите обеми. Износът на растително масло също е намалял с 37% (654 милиона евро) поради по-ниските цени и обеми.

Вносът на селскостопански храни в ЕС е за 14,7 милиарда евро, което е с 3% повече от май 2023 г. Кумулативният внос от януари до май достигна 69,6 милиарда евро, което е стабилно ниво в сравнение с 2023 г.

Въпреки спада от 4%, Бразилия остава най-големият доставчик, следвана от Обединеното кралство и Украйна. Вносът от Кот д’Ивоар, Нигерия и Тунис нарасна, воден от по-високите цени на какаото и зехтина. За разлика от тях вносът от Австралия, Индонезия и Канада рязко спадна.

Вносът на кафе, чай, какао и подправки е нараснал с 26% (2,3 милиарда евро), а вносът на плодове и ядки с +9% (855 милиона евро), докато при зърнените култури и маслодайните семена се наблюдава значителен спад поради по-ниските цени и обеми.

Leave a Comment