Сушата принуди животновъдите в Кения да отглеждат риба и камили вместо крави

2,6 млн. крави и овце са загинали заради изменението на климата в източноафриканската държава

Кръвта, млякото и месото от едър рогат добитък отдавна са основни храни за пастирите масаи в Кения. Но изменението на климата ги принуждава да обмислят като алтернатива едно много различно ястие: риба.

Продължилата през последните години суша в Кения уби милиони добитък. Докато старейшините на масаите се надяват, че проблемите са временни, някои пастири се приспособяват към вид храна, на която никога не са се научили да се наслаждават, разказва Асошиейтед прес.

Рибите дълго време се смятаха за част от семейството на змиите поради тяхната форма и следователно негодни за консумация. Миризмата им беше неприятна и странна за масаите, които наричат ​​полусухите райони свой дом.

Но продължителната суша в голяма част от Източна Африка остави трупове на измършавели животни, разпръснати из сухите земи. В началото на 2023 г. Кенийският национален орган за управление на сушата заяви, че 2,6 милиона добитък са умрели и тяхната приблизителна стойност е 226 милиарда кенийски шилинга (1,75 милиарда долара).

Междувременно нарастващата урбанизация и нарастващото население намалиха наличните пасища, принуждавайки скотовъдците да приемат нови начини за оцеляване.

В окръг Каджиадо близо до столицата на Кения, Найроби, местното правителство подкрепя проекти за рибовъдство за животновъди – и ги насърчава също да ядат риба.

Подобно на много други жени от масаите, Чарити Олтинки преди това се е занимавала с изработка на мъниста, а съпругът й е отговарял за стадото на семейството. Но сушата уби 100 от кравите им, а само 50 овце от общо 300 в стадото оцеляха.

„Земите бяха оставени голи, без нищо, което кравите да пасат“, каза Олтинки. „Така че реших да отделя парче земя за отглеждане на риба и да наблюдавам как ще се представят.“

Правителството на окръга я снабди с подложки за езеро, малки рибки тилапия и малко храна. Използвайки спестяванията си от членство в кооперативно дружество, Олтинки осигури заем и изкопа кладенец, за да облекчи предизвикателството на недостига на вода.

След шест месеца беше уловена първата партида от стотици риби, като най-голямата се продаваше за до 300 кенийски шилинга всяка ($2,30).

Инициативата на правителството стартира през 2014 г. и в момента работи с 600 животновъди, за да им помогне да разнообразят доходите си и да осигурят буфер срещу ефектите от изменението на климата . Първоначално имаше нежелание, но броят на участниците нарасна от около 250 преди началото на сушата през 2022 г.

Сушата принуди кенийските животновъди да погледнат отвъд говедата – към камилите.

В село Лекиджи Абдулахи Мохамуд сега се грижи за 20 камили. 65-годишният баща на 15 деца загуби 30-те си говеда по време на сушата и реши да опита с животно, което е по-подходящо за продължителни сухи периоди.

„Камилите се отглеждат по-лесно, тъй като се хранят основно с храсти и могат да оцелеят при по-тежки условия“, каза той.

Според Мохамуд малка камила може да се купи за 80 000 до 100 000 кенийски шилинга (600 до 770 долара), докато цената на една крава варира от 20 000 до 40 000 (154 до 300 долара).

Той видя, че устойчивостта на камилата си заслужава инвестицията и поради сватбените церемонии. Доскоро се предлагаха крави на родителите на бъдещата булка. Но вече може и камила.

Leave a Comment