Шарката по овце навлезе в Ямболско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Войника, общ. Стралджа, Ямболско. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце. До този момент агенцията не бе съобщавала за установена зараза у нас, въпреки че в Гърция и Румъния вече са унищожени стотици хиляди болни животни.

Сигнал за болни животни е постъпил на 2 септември в областната дирекция по безопасност на храните. Официалният ветеринарен лекар незабавно е взел проби за лабораторен анализ и от същата дата обектът е поставен под възбрана за ограничаване на движението от и към него. Пробите са изследвани в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ към НДНИВМИ, град София. Анализът е потвърдил наличие на шарка по дребните преживни животни.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Войника, общ. Стралджа, обл. Ямбол.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

Стадото ще бъде ликвидирано, а общинските и областните епизоотични комисии в Ямбол и Бургас ще направят проучване.

Животновъдът подлежи на обезщетяване за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Агенцията приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99.

Leave a Comment