Законопроектът за промени в ЗПЗП е спешен заради текстове за застраховането

Важно е да се приеме и отчисляването на 25% от санкциите, които да се изразходват като държавни помощи, обясни при първо четене в комисия Десислава Танева

Разглеждаме спешно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) по молба на земеделския министър. Така председателят на земеделската комисия Иван Иванов отговори на въпроса на недоволни депутати кое е наложило спешността на свикване на комисията днес, 5 септември. Той обясни, че законопроектът е изготвен от аграрното министерство, а министърът иска той да бъде приет от 50-то Народно събрание, за да може министерството да приложи някои нови важни текстове.

Десислава Танева представи най-важните според нея промени в законопроекта.

Едната е свързана със застраховането и намерението на министерството да отвори прием за подкрепа на застрахователните премии. „Климатичните промени достатъчно ясно показват, че без генерални промени в задължението да има застраховане, не можем да продължим по досегашния ред държавата да обезщетява за пропаднали площи.“ Десислава Танева припомни, че държавата помага при 100% щети, а в повечето случаи пропадналите площи са под 100%.

Втората най-важна промяна в законопроекта е възможността за 25% отчисления от санкциите, които да бъдат използвани като държавни помощи.

Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, която присъстваше на днешното заседание, заяви, че в законопроекта е важен и текстът, който урежда администрирането на инвестиционните схеми, които до момента все още не са стартирали. „В ход сме за изготвяне на наредба по прилагане на тези мерки“, каза зам.-министърът.

Друго важно допълнение в ЗПЗП са редакциите, които уреждат кога административните актове се считат за връчени.

Законопроектът бе гласуван единодушно на първо четене.

Прочети още: ГЕРБ, ДПС и БСП внасят законопроект за промени в Закона за подпомагане на ЗП

Leave a Comment