Добро утро на 9 септември – мракобесен и красив!

За българите 9 септември е трагичен ден, наричан дори мракобесен, заради внезапната смяна на възходящия път, по който върви страната. На този ден болшевишките войски, заедно с БКП, вземат властта. В продължение на 45 години страната ни остава част от Източния блок, формиран около СССР след Втората световна война. Ако трибуналът в Нюрнберг осъжда на смърт едва 12 приближени до Хитлер заради войната, причинила смъртта на 50 милиона души, то българският Народен съд издава смъртни присъди на 2730 души, и праща хиляди в затворите, изселва семейства. Най-интелигентните и умни хора са заличени, управлява народната власт с цялата си жестокост и притворие.

За ограбването на България от съветската власт най-добре разказва документалния филм на Държавна агенция Архиви „Второто Освобождение“.

Но 9-ти септември всъщност най-често е приятен предесенен ден, в който са се родили Йоаким Груев, Лев Н. Толстой, Преподобна Стойна, Станислав Стратиев и други. Този ден е избран за Празник на хризантемите в Япония и Световен ден на красотата от Международния комитет по естетика и козметология.

Днес също така Аграрният университет ще открие новата учебна година в 10:30 часа.

Leave a Comment