ФАО: През август млечните продукти са поскъпнали с 2,2%. Захарта, месото и зърното са надолу

Очаква се производството и потреблението на ориз да достигне исторически връх

През август средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО – Организацията по прехрана и земеделие на ООН, който проследява месечните колебания в световните цени на храните, беше 120,7 пункта, малко по-ниска от ревизираната цифра от юли и с 1,1 процента по-ниска от съответното ниво през август 2023 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО падна с 0,5 процента спрямо нивата от юли, главно в резултат на по-ниските цени на износа на пшеница в световен мащаб поради конкурентоспособността на цените от Черноморския регион и по-високото от очакваното производство на пшеница в Аржентина и САЩ. За разлика от това, глобалните цени на царевицата се повишиха леко, главно поради въздействието на горещите вълни върху културите в части от Европа и Северна Америка, докато индексът на цените на целия ориз на ФАО се повиши с 0,6 процента, воден от по-високите котировки на неиндийските сортове ориз.

Ориз при поле на Раковски
Архивна снимка на Агро Пловдив

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с 0,8 процента от стойността си през юли и достигна най-високото си ниво за последните двадесет месеца, като по-високите глобални цени на палмовото масло компенсират по-ниските цени на соевото, слънчогледовото и рапичното масло.

През август индексът на цените на млечните продукти на ФАО също се е увеличил с 2,2 процента. Цените на пълномасленото мляко на прах се повишиха под влияние на бързото нарастване на вносното търсене на спот доставки. Глобалните цени на сиренето също се засилиха поради по-силното търсене на внос, докато световните цени на маслото достигнаха исторически връх, подхранван от нарастващата несигурност относно адекватността на доставките на мляко в Западна Европа.

В сравнение с юли индексът на цените на месото на ФАО се понижи с 0,7 процента. На фона на слабото търсене на внос беше регистриран спад на цените на птиче, свинско и агнешко месо, докато световните цени на говеждо месо, напротив, леко се повишиха.

През август индексът на цените на захарта на ФАО падна с 4,7 процента, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2022 г. Регистрираният спад се дължи основно на подобрените перспективи за реколтата от захарна тръстика в Индия и Тайланд, както и на по-ниските световни цени на суровия петрол. Въпреки това опасенията относно въздействието на пожарите върху културите от захарна тръстика в ключови райони на отглеждане в Бразилия предизвикаха рязко покачване на световните цени на захарта в края на август.

Световното производство на зърно

Прогнозата на ФАО за глобалното производство на зърнени култури през 2024 г. също беше намалена до 2851 милиона тона, близо до нивата от 2023 г.

Според новото резюме на предлагането и търсенето на зърнени култури, публикувано в петък, понижението се дължи главно на влошаващите се перспективи за груби зърнени култури, включително царевица, главно поради горещи и студени метеорологични условия в Европейския съюз, Мексико и Украйна условия. В същото време ФАО повиши прогнозата си за световното производство на пшеница и ориз през 2024 г., което може да доведе световното производство на ориз до нов рекорд от 537 милиона тона.

Общото потребление на зърно през сезон 2024–2025 г. се очаква да достигне 2852 милиона тона, което е увеличение от 0,2 процента в сравнение със сезон 2023–2024 г. Очаква се потреблението на ориз да достигне исторически връх, тъй като се очаква потреблението за хранителни цели да нарасне бързо.

Прогнозите са глобалните запаси от зърнени култури в края на сезон 2025 г. да се увеличат с 1,2 процента, което ще доведе съотношението между запасите и консумацията на глобални зърнени култури до 30,7 процента през сезон 2024-25 г.

Глобалната търговия със зърно се прогнозира на 485,6 милиона тона, което е спад от 3,3 процента спрямо сезон 2023-24, главно поради по-ниската прогноза за търговията с груби зърна.

Leave a Comment