В края на този парламент темата с пашуването в националните паркове отново е на фокус

Земеделската комисия свиква заседание по темата утре

Когато на Народното събрание му остават само две седмици работа, Комисията по земеделието, храните и горите реши да изслуша служебния министър по земеделието и храните Георги Тахов и заместник-министъра по околната среда по болезнената тема за пашуването на животни в националните паркове. Заседанието е насрочено за утре, 11 септември, от 14,30 часа.

Както е известно, пашуването в националните паркове в Стара планина, Рила и Пирин бе силно ограничено от тази година заради новите планове на парковете. Те са в резултат на оценката на степента на въздействие (на пашуването) в защитените зони, изготвена от Министерството на околната среда и водите, при разработване на интервенции в Стратегическия план. Сега предстоят корекции на Стратегическия план, които МЗХ трябва да внесе за одобрение в Брюксел. Дали те ще касаят интервенциите, свързани с пашуването, и дали екоминистерството ще промени оценката си, все още не е ясно.

Темата неведнъж е била обсъждана в аграрната комисия в парламента, но резултатите досега не са били в полза на животновъдите. Заради ограниченията някои от най-големите ферми за месодайни породи животни като „Дивата ферма“ дори започнаха да намаляват стадата си.

Прочети още: Как министър Тахов отговаря на депутатски въпрос защо пашата в националните паркове няма да бъде отменена след 2025 г.

По време на заседанието ще бъдат разгледани за първо гласуване и три законопроекта – всичките за промени в Закона за горите. Те са внесени от различни парламентарни групи и от депутати.

Leave a Comment