Загинаха двама български пилоти – инструктори от базата в Долна Митрополия

Това са най-добрите пилоти в базата в Долна Митрополия, каза министърът на отбраната

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев, цитирани от БНР.

За утре е обявен Ден на траур във въоръжените сили.

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров (51 г.) и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин (28 г.). И двамата са били инструктори в базата в Долна Митрополия.

„Загиналият майор е роден 1973 г., a загиналият лейтенант – през 1996 г. Излетели са към 12.17 часа, а в 12.30 ч., при изпълнение на тренировъчен полет от екип на 12 база от Долна Митрополия, са катастрофирали и загинали. Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12-та база по отношение на този самолет L-39“, посочи военният министър Запрянов.

Бе съобщено, че самолетът е реновиран.

„Самолетът се проверява преди полет. Той е излетял технически изправен. Самолетът е реновиран, бил е извършен капитално възстановителен ремонт“, каза министърът на отбраната.

Започнало е разследване.

Командирът на Военно-въздушните сили ген. Димитър Петров поясни, че това е бил рутинен тренировъчен полет, за който двамата пилоти са се готвили от месеци и са управлявали многократно самолета.

Премиерът изрази съболезнования на семействата и на близките на загиналите пилоти.

Leave a Comment