Новият земеделски комисар Хансен ще е с окастрен ресор

Хуманното отношение към животните, пестицидите и ГМО са дадени на Оливер Вархеи от Унгария, чиито ресор е Здравеопазване и хуманно отношение към животните

Кристоф Хансен, избраният от Урсула фон дер Лайен еврокомисар по земеделието и храните, въплъщава нейния план за постигане на мир с неспокойните фермери, тормозени от пандемията, войната в Украйна и променящия се климат.

Десноцентристкият политик от Люксембург не само принадлежи към самопровъзгласилата се земеделска партия – Европейската народна партия – която спечели европейските избори през юни. Той също произхожда от фермерско семейство, а братовчед му Мартин Хансен е министър на земеделието на Люксембург, представя досието му „Политико“.

На 42 години Хансен, ако бъде одобрен от Европейския парламент, ще бъде вторият най-млад член на втората колегия на комисарите на фон дер Лайен.

Хансен е описан като „политическо животно“ от един природозащитник и като „уважаван политик извън неговото политическо семейство“ от мозъчен тръст. Освен политика, той също е фен на Лед Цепелин и колоездачен ентусиаст.

„Родителите му имаха ферма и той беше най-малкото момче в семейството“, каза Чарлз Уелбс, млад фермер от Люксембург. „Така че да, ако братът не беше взел фермата, може би вместо това той щеше да бъде фермерът.“

Може би в един момент ще му се прииска да е така.

В Люксембург има малко под 2000 ферми, които произвеждат предимно мляко, месо, вино и зърнени храни. За разлика от родната страна на отиващия си комисар по земеделието Януш Войчеховски, Полша, фермерите в Люксембург останаха спокойни по време на тазгодишната вълна от протести срещу несправедливите цени, високите разходи и бюрокрацията в ЕС.

„Нашият сектор и Министерството на земеделието имаха добри разговори по време на протестите, затова решихме да не протестираме“, добави младият фермер.

Чашата с отрова

Големият въпрос е колко глас ще има Хансен при оформянето на политиката – и колко дълго може да издържи добрата му репутация на поста.

Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, която той трябва да ръководи, или накратко ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, беше окастрена от фон дер Лайен през първия й мандат. При стартирането на своята водеща стратегия за Зелена сделка, тя по същество ограничи Войчеховски до надзора на Общата селскостопанска политика (ОСП), бюджета на земеделието на ЕС.

Компетентността на Хансен ще обхваща продоволствената сигурност – ключов въпрос, разгледан в диалога за стратегическо земеделие, който фон дер Лайен проведе тази година и който тя иска да превърне в 100-дневен план за действие за селското стопанство. Но безопасността на храните – която включва въпроси като пестициди и генетично модифицирани култури – ще остане заедно с хуманното отношение към животните отговорност на определения здравен комисар на Унгария Оливер Вархеи.

„Основното му предизвикателство е да избегне ограничаването на ролята си на комисар до измерението на структурните фондове на ОСП, а да има необходимото пространство за маневриране, за да наблюдава различните политики, оказващи въздействие върху селскостопанския сектор като храненето, търговия и климатични измерения“, каза Люк Верне от индустриалния мозъчен тръст Farm Europe. 

Селското стопанство обаче е „консерва с червеи“, иронизира Мартин Хойсик, либерален евродепутат от Словакия, който е вицепрезидент на Европейския парламент и участва в неговата комисия по околна среда. „Трябва да имате голям късмет, за да се измъкнете политически здрави от това.“

Leave a Comment