Експозиция от различни модели дронове ще покаже БАН на Международния технически панаир в Пловдив

Изложението ще се проведе от 25 до 28 септември, а въздушните роботи ще са в палата № 3

Цивилните приложения на въздушните роботи – дроновете, ще покажат учените от ИКИТ на БАН по време на Международен технически панаир 2024.

Проф. Зафиров (с очилата), самият той пилот преди години, е сред най-прочутите експерти по дронове в страната

78-ото издание ще се проведе от 25 до 28 септември в Пловдивския панаир. Компании от 24 държави са заявили участие в най-старото индустриално изложение у нас. Акцент са технологичните умни решения в различни сектори и браншове.

„Дроновете предлагат все повече бързи качествени услуги“, изтъква проф. дтн Димо Зафиров от ИКИТ-БАН. По думите му ежедневното им използване като въздушен транспорт на малки и спешни пратки се разпространява в Африка, Азия, Америка и Ирландия. „Правят се успешни опити и в ЕС, но има проблеми с въвеждането на правила за тяхното движение във въздушното пространство“, уточнява той. Бизнесът все повече настоява за широкото им използване за различни услуги, което ще позволи безопасното, екологично и икономически изгодното им приложение. „До момента са създадени и изпитани голям брой безпилотни авиационни системи, които са способни да извършват бързи, сигурни и евтини услуги. Те могат да стартират след приемането на нормативна база, която да позволява широкото им приложение“, пояснява проф. Зафиров.

Дроновете все по-широко се въвеждат и в селското стопанство за мониторинг и растителнозащитни дейности. 

Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата № 3, Щанд N1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им.

В Института за космически изследвания и технологии на БАНсе работи по Национална програма „Сигурност и отбрана“.

Leave a Comment