Промените в ДЗЕС дават шанс на земеделците вместо ротации да прилагат по-удобното условие: Диверсификация

Изискването за минимална почвена покривка обхваща периода 1 юни – 30 септември

Над сто земеделски производители от шест области се събраха днес в Пловдив за обучителната кампания на аграрното министерство относно изискванията по интервенциите от Стратегическия план, свързани с плащане на площ и животни. Заместник-министър Лозана Василева водеше екипа от експерти от министерството и от фонд „Земеделие“.

Видях, че от непознаване на изискванията сте допускали грешки при подаване на заявления, което е лишило не малко стопани от подпомагане по еко схемите и интервенциите. Тук сме, за да ви помогнем да не допускате подобни грешки„, каза Лозана Василева, като подчерта, че има корекции в системата от предварителната условност и в еко схемите.

От новата система за мониторинг на площите предстои да видите площи, осветени в червено, жълто и зелено.

В момента е отворена целевата инвестиционна мярка от ПРСР, която е за проекти, свързани с напояването. Бюджетът е 50 млн. евро и се надяваме да има повече кандидати, за да може чрез инвестициите да се намалят загубите на вода и разходите ви за поливане. Мярка 4.2 също е отворена, като тя е целева за проекти, свързани с инвестиции по опазване на околната среда – фотоволтаици на покривите, пречиствателни инсталации и други„, обясни Василева.

Малките стопанства освободени от ДЗЕС, но не и от условията в еко схемите

За системата от предварителна условност, фиксирани в ДЗЕС (добро земеделско и екологично състояние“, бе съобщено, че вече малките стопанства с площ до 10 ха ще бъдат освободени от спазването на условията, а също така от контрол и санкции. Те обаче няма да бъдат освободени от изискванията по еко схемите, за които кандидатстват.

Промени в стандартите

Влажните зони по от ДЗЕС 2, които не трябва да бъдат третирани с пестициди, наторявани и продълбочавани вече са предадени като карта от екоминистерството. Най-големи площи, които попадат там, са в комплекс Белене и в Драгоманското блато в София. Министерството е поискало от МОСВ да намали размера на влажните зони, и оттам са се съгласили. Предстои да бъде изпратена втора карта. т

Стандарт 6, който изискваше върху 80% от обработваемите земи в стопанството да има минимална почвена покривка, бе написан сложно. ДЗЕС 6 вече е опростен. Чувствителният период е един (вместо досегашните два) и той обхваща времето от 1 юни до 30 септември. Тогава трябва да има минимална почвена покривка на 80% от стопанството. Има промени в този стандарт за тези, които ще отглеждат рапица. Те ще имат три седмици на разположение да обработят почвите и да засеят културата.

При лозята в чувствителния период се прилага върху 50% от междуредията. Целта е да няма гола почва, да не се обръща в горният слой. Тревите в междуредията могат да се косят.

В Стандарт 7 досега имаше изискване за сеитбооборот и ротации. Новото е, че се дава възможност на хората да правят диверсификация на културите. Културите са по-малко: на стопанства от 10 до 30 хектара ще има две култури, като основната не трябва да надвишава 75% от обработваемите земи. В стопанствата над 30 хектара ще се изискват три култури. Основната не трябва да надвишава 75%, а останалите две 95%. „Когато изпълните изискванията по Еко РОК (разнообразяване на отглежданите култури), ще сте изпълнили и този стандарт“, обърна внимание експертът от МЗХ Даниел Йорданов.

Много земеделци вече се насочват към опцията диверсификация, но ако някой все пак избере да прави ротация, в следващите три години не може да премине към диверсификация. Тези, които се занимават с производство на фуражи и биологичните производители, са освободени ДЗЕС 7. Оризът също е изключен от този стандарт.

Не бива да се бъркат условията за изпълнение на ДЗЕС с тези на еко схемите. По Еко РОК се изискват четири култури за стопанства над 30 хектара.

От ДЗЕС 8 отпада изискването за поддържане на непроизводствени площи – 4%, каквито бяха угарите. Остават живите плетове, терасите, дърветата, буферните ивици. Не е необходимо да има и междинни култури или азотфиксиращи култури, което е много голямо облекчение.

Leave a Comment