Агрометеорология: Спокойни дни за прибиране на реколта, валежи в Югоизточна България

Прогноза за периода 20 – 26 септември 2024 г.

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

През второто десетдневие от септември на много места в полските райони от страната паднаха валежи със стопанско значение, които подобриха условията на овлажнение в горните почвени слоеве след формиралото се лятно засушаване.

В началото на следващия седемдневен период в югоизточните райони се прогнозират валежи и повишаване на почвените влагозапаси. През останалите дни до края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми, при които ще протича узряването на плодовете при късните сортове овошки и лозя.

През периода условията ще позволяват довършване на жътвата на късните пролетни култури, извършване на предсеитбени почвообработки на площите, предвидени за сеитба с пшеница и ечемик, и внасяне на минерални торове. През периода започва агротехническият срок за сеитбата на зимни житни култури във вискоите полета и Предбалкана. До края на септември условията ще позволят преодоляване на закъсненията при сеитбата на зимна рапица.

Топлото време през периода ще осигури условия за формиране на допълнителна реколта от зеленчуковите култури от късното полско производство.

Leave a Comment