Румънски депутати подготвиха закон срещу отказите на супермаркети да приемат фермерска продукция

Вносителите съобщават, че търговци на дребно налагат по-високи търговски надценки на фермерските продукти, не ги позиционират добре на щандовете, прекъсват договори без обяснения

Към 50 депутати внесоха законопроект за „нормализиране“ на отношенията между големите търговци на дребно и производители на Румъния.

Те искат да забранят със закон практиките на нелоялна конкуренция, които засягат румънските фермери, съобщава румънското издание agrointel.

За да стане закон, проектът трябва да получи одобрението на Камарата на депутатите, която е органът за вземане на решения, да бъде обнародван от президента на Румъния и публикуван в Официалния вестник.

Вносителите обясняват, че в съвременната търговия в Румъния драстично се ограничава продажбата на храни с най-добро качество и конкурентни цени, произведени само от естествени съставки и предложени на вътрешния пазар.

Ограничаването на присъствието в супермаркетите и съответно ограничаването на продажбата на най-добрите местни продукти, без никакви търговски аргументи, се превърна в най-честата нелоялна търговска практика сред големите търговци на дребно, опериращи на румънския пазар.

Друга практика, забранена от европейското законодателство в областта на конкуренцията, но също толкова обичайна за големите търговци на дребно в Румъния, е прилагането на различни търговски допълнения към продукти в една и съща категория, т.е. „прилагането на различни търговски условия към еквивалентни услуги“. Така те манипулират обемите на продажбите по свое усмотрение, като благоприятстват продажбата на продукти, на които прилагат по-ниски търговски надценки и саботират продажбата на други продукти чрез по-високи надценки. Както ограничаването на присъствието на най-добрите продукти в магазините, така и манипулирането на цените им на рафтове чрез размера на търговската добавка, представляват неправилна, незаконна тактика, която, противно на европейските разпоредби, унищожава както свободната конкуренция между производителите, така и идеята за ​зачитане на интересите на потребителите.

Друга честа практика, характерна за големите търговски мрежи, е временното предлагане на местни продукти, за които няма причини за отказ, но предлагането е последвано от много намалено присъствие, почти невидимо на рафта или дори от пълно отсъствие от рафт, последвано от обикновено уведомление, с което търговецът уведомява производителя за изваждането от списъка на продуктите му, без друго обяснение“, се казва в проекта на мотивите.

Какво предвижда законопроектът

Законопроектът подчертава, че ще бъдат забранени практиките на нелоялна конкуренция, които противоречат на честните обичаи и общия принцип на добросъвестност, извършени от едно предприятие спрямо друго партньорско предприятие (стопанство), които се състоят от:

  • неоправдано ограничаване на продажбата на продукти/услуги на партньорската фирма;
  • прилагането на по-високи търговски надценки за продуктите/услугите на партньорската компания по отношение на търговските надценки, прилагани за други продукти/услуги в същата категория;
  • отказ за предоставяне на партньорската фирма на съответна информация относно наличности, оборот на продукти/услуги или неспазване на договорни клаузи относно плащане, покупка или доставка.

Друга разпоредба на бъдещия закон ще регламентира като нелоялна конкуренция, която противоречи на честните практики и общия принцип на добросъвестността, използването на превъзходната позиция на предприятие при преговори спрямо друго предприятие, постигната чрез действия или бездействия като:

  • необоснован отказ да закупи или предостави стоки или услуги с по-добро качество и по-ниски цени от стоките или услугите, които вече продава;
  • налагане на тежки или дискриминационни търговски условия;
  • промяна или необосновано прекратяване на търговски отношения с партньорско предприятие.

Всички явни или мълчаливи споразумения между предприятия, всякакви официални или скрити решения на бизнес асоциации и всякакви съгласувани практики, които имат за цел или имат за резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на румънския пазар или на част от него, са забранени, по-специално тези, които възпрепятстват или ограничават достъпа до румънския пазар или част от него за продукти или услуги с по-добро качество и по-ниски цени от други подобни продукти или услуги, налични в същия пазарен сегмент.

Leave a Comment