Какво ново в най-голямата плодово-зеленчукова борса в страната – до с. Първенец?

Новият фотоволтаичен парк ще се разрасне, оранжерията ще се разчисти, „АгроАсу“ засега остава дъщерна фирма, броят на акционерите намалява

Най-голямото тържище в страната – до с. Първенец и Пловдив, от една година ползва инвестицията си във фотоволтаичен парк върху покрива на един от складовете. „Имахме огромни разходи за ток и затова решихме да ги намалим чрез използване на слънчевата енергия“, каза изпълнителният директор на „Родопи 95“АД Илия Гатев.

За да бъде изградена фотоволтаичната централа акционерното дружество, което е собственик на тържището, е сключило договор за особен залог на движими вещи с ямболския клон на българска банка на 21 септември 2023 г. Това се е случило месец след като е въведена в експлоатация централата с мощност 750 киловата. Изтеглен е кредит от 1 035 550 лева, като за залог служи самата инвестиция.

„Смятаме дори да увеличим площа на фотоволтаиците с нова инвестиция по-нататък, тъй като разходите ни за електроенергия намаляха с 40%“, посочи председателят на Надзорния съвет Стойна Гечева.

Преглед на броя на акционерите през годините показва, че докато през 2008 г. броят на акционерите в „Родопи 95“ е бил 7 648 души, то през 2022 г. те са 6 095 (около 20% по-малко), а към тази година вероятно са паднали под 6 хиляди. Припомняме, че в акционерното дружество, което е създадено през 1995 г., са участвали хора от региона, които са работити в ТКЗС и тези, чиято земя е била ползвана от ТКЗС в годините на социализма.

На въпроса как така намаляват акционерите при положение, че наследниците на вписаните в дружеството са повече от основателите на дружеството, Стойна Гечева обясни, че доста хора, които живеят извън Пловдивска област са прехвърлили акциите си на близки роднини. Други са избрали да ги продадат на акционерното дружество, като те се изкупуват на тройна цена от стойността на акцията.

„До момента имаме около 2000 изкупени акции, които, когато станат повече, ще разпределим към акционерите“, обясни Илия Гатев.

През 2019 г. „Родопи 95″АД успя да купи съседното малко тържище в двора на някогашния изчислителен център на НПК – „АгроАсу“. Оттогава досега не се вижда нещо да се е променило в тържището на „АгроАсу“ – все така там се продава от камиони, паркирани на плаца, не се вижда реновиране на наетите складове и фасадната сграда.

Дворът на АгроАсу изглежда занемарен, както бе преди „Родопи 95“ да придобие дружеството преди 5 години

Придобивката от 2019 г. не се е вляла директно в акционерното дружество, а се управлява като дъщерна фирма. „АгроАсу“ ЕАД с 9 406 акции е еднолична собственост на „Родопи 95“. Ако активите на едноличното дружество бяха преминали към активите на тържището, то тогава акциите на всеки един акционер щяха да се увеличат според базата им. Илия Гатев обяснява, че това поглъщане не е направено едно, защото „АгроАсу“ е притежавало лиценз на тържище, и второ, за да се спестят разходи за оценяване на имуществото на дъщерната фирма. Той увери, че в подходящ момент второто по-малко тържище ще се влее в дружеството- майка. „Все пак, мениджмънтът и акционерите са две различни неща. Ние трябва да мислим и за финансовата стабилност на дружеството“, поясни той, като уточни, че изтегленият кредит за закупуване на „АгроАсу“ е свързан с ипотеки.

На въпроса има ли акционери, които са увеличили към 40 пъти броя на акциите си от създаването на дружеството досега, Стойна Гечева категорично отрече такава възможност. Тя каза, че това се следи много внимателно, още повече, че в устава е записано, че никой не може да притежава повече от 10% от капитала на дружеството, който е 1 милион лева. Освен това последният устав забранява прехвърляне на акции към купувач, който не е в най-близки родствени връзки с титуляра.

Плановете на тържището за 60-те декара стоманено-стъклени оранжерии, построени миналия век, са те да бъдат премахнати, защото са стари и защото „Родопи 95“ има проблем с намирането на работници за оранжериите, информира Стойта Гечева. В момента част от тях са отдадени под наем на земеделски производител, който ги използва за оранжерийно производство.

„Въпреки инвестициите и кредитите ние продължаваме да изплащаме дивидент на акционерите си и следващата година те отново ще получат част от печалбата“, заяви Илия Гатев.

Leave a Comment