Искат санкции за некоректни производители на млечни продукти

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения – да се отнема правото им да произвеждат.

Днес Сдружението организира кръгла маса, на която ще представи резултатите от съвместни проверки с контролните органи и ще коментира порочни практики на млекопреработватели, които подвеждат потребителите и застрашават тяхното здраве.

Сдружението неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти, като последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, а в обявено като биволско сирене няма и грам биволско мляко. Особена реакция от контролните институции не последва.

Днес Сдружението за достъпна и качествена храна заедно с Националната асоциация на млекопреработвателите организира кръгла маса, на която да коментира ролята на неправителствените организации за ефективността на проверките за качествени и безопасни млечни продукти, да настоява за законодателни промени, които да повишат ефективността на контрола и да коментира промените в нормативната уредба за БДС и защитеното наименование за произход, която води до  промяна в детското и училищно хранене.

За пореден път от Сдружението ще настояват и за възможността имената на системните нарушители в сектора да влизат в публичен регистър. За участие във форума са поканени Министерствата на земеделието, на икономиката, на здравеопазването и на образованието, както и представител на МВР и прокуратурата.

Leave a Comment