10 населени места у нас се включват в инициативата „Нощ на литературата“

Известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ стартира за тринайсти път в 10 населени места в България. Нетипични за литературата пространства в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар ще се превърнат в „читателски гнезда“ само за броени часове. В продължение на малко повече от три часа там ще четат актьори, журналисти, преводачи, музиканти, автори и други.

„Нощта на литературата“ се провежда по едно и също време в различни европейски градове, както и едновременно във всички читателски гнезда в съответните градове. Четенията ще бъдат от 18.00 до 21.30 ч.

Тази година България се включва с 19 книги от 19 държави. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут, според личните си предпочитания към европейските езици, писателите, четците или локациите, в които се провежда събитието.

„Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични места. В България тя се провежда от 2012 г.

Leave a Comment