Парламентът прие на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Народното събрание гласува и прие на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Промените целят подобряване на финансовото управление на сектора. Текстовете бяха приети анблок с подкрепата на 132 депутати, които гласуваха “за”.

Законопроектът бе внесен от Иван Иванов („БСП за България“), Атидже Алиева-Вели (ДПС), Десислава Танева и Мария Белова (ГЕРБ-СДС).

С новите текстове се дава възможност на Държавен фонд „Земеделие“ да задържа до 25% от средствата, получени в резултат на намаления и изключвания. Тези средства ще бъдат използвани за разпределяне на държавни помощи.

С приетите изменения се създава правно основание България да се възползва от европейски регламент, свързан с мониторинга на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това ще подпомогне по-ефективното управление на финансовите ресурси в земеделието.

Една от основните промени включва въвеждането на нови срокове за издаването на индивидуални административни актове, свързани с отказ за изплащане на безвъзмездна финансова помощ по Стратегическия план. Срокът за издаване на тези актове е до 31 декември на годината, следваща годината на подаване на заявления за подпомагане.

Законът прецизира и сроковете за давност, които се прилагат при издаването на решение за налагане на финансови корекции и актове за публични държавни вземания. Също така се уточнява от кой момент административните актове се считат за връчени. Пояснява се също кога земеделските стопани се смятат за активни при кандидатстване за директни плащания.

Leave a Comment