Цените на селскостопанските продукти в ЕС бележат понижение през второто тримесечие на годината

В България понижението е малко над 6%

През второто тримесечие на 2024 г. селскостопанските цени в ЕС се понижиха както за продукцията, така и за вложените ресурси, които не са свързани с инвестиции. Средната цена на селскостопанската продукция е спаднала с 3% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г., показват данни на европейската официална статистика Евростат.

През този период средната цена на стоките и услугите, използвани в момента в селското стопанство (вложения, които не са свързани с инвестиции, като енергия, торове или фуражи), е намаляла със 7%. Темповете на тези ценови понижения обаче са малко по-малко, отколкото през предходните две тримесечия, отбелязва Евростат.

След период на рязко увеличение на цените на селскостопанските продукти през 2021 г. и първите 3 тримесечия на 2022 г., скоростта на растеж се забави и цените в крайна сметка започнаха да намаляват. Скорошните намаления на селскостопанската продукция и вложените разходи са в посока на по-спокойните ценови нива преди 2021 г.

По-внимателно разглеждане на данните показва обаче контрастиращи ценови тенденции за селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. Големи спадове бяха регистрирани в цените на яйцата (понижение с 15%), зърнените храни (с 14%) и фуража растения (с 13%). От друга страна, недостигът при предлагането доведе до продължаващо повишаване на цените на зехтина (ценови скок с 41%) и на картофите (с 10%).

Като цяло цените на плодовете и зеленчуците се променят умерено през второто тримесечие (повишение с 3% при плодовете и намаление с 1% за зеленчуците), въпреки че има забележими контрасти при отделни продукти. В категорията плодове най-рязък спад в сравнение със същия период на 2023 г. е при лимоните и лайма (поевтиняване с цели 48%), докато най-рязкото увеличение е при плодовете от субтропичен и тропически климат (скок с 51%). При зеленчуците има рязък спад в цените на лука (с 46%) и доматите (с 27%), които контрастират с рязко покачване на пресните варива (поскъпване с 39%) и карфиола (с 35%).

Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, най-рязък спад на цените е отчетен за торовете и подобрителите на почвата, като те поевтиняват с 19%), както и при храните за животни – с 13%.

На национално ниво повечето от страните от ЕС (17 от 25 с налични данни) регистрират понижение на цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на 2023 г.

Най-резкият спад на цените е в Унгария (с 13%), Полша (с 12%) и Чехия ( 10%). Спад отчитат и цените в Румъния, Словакия и Финландия, следвани от България, където цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. се понижават с малко над 6%.

За разлика от тях, най-високи увеличения са регистрирани в Гърция (повишение  с 8%), Латвия (с 4%), Кипър и Ирландия (повишения с по 3%).

По отношение на входящите данни, които не са свързани с инвестиции, всички държави от ЕС с налични данни регистрират спад на цените през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. Най-резките темпове на спад са в Хърватия (понижение с 14%), Унгария, Испания и Словакия (с по 11%),  докато спадът в България е с близо 3%.

Leave a Comment