Зам.-министър Янчев запозна земеделските стопани с важни срокове по директните плащания

Важните срокове до края на годината по директните плащания за земеделските стопани представиха заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев и експерти на аграрното министерство пред фермери във Велико Търново.

За част от интервенциите в областта на агроекологията приемът на документи е до 30 септември, посочиха експертите.

През декември предстои подаването в СЕУ на разходооправдателните документи по екосхемата Запазване и възстановяване на почвения потенциал (Еко-ЗВПП), както и по екосхемата Намаляване използването на пестициди (Еко-НИП).

Подаването на документи за обвързано подпомагане, доказващи реализацията на плодове и зеленчуци, е предвидено за януари 2025 г.

Приемите на проекти за младите, новите и най-малките земеделски стопани по Стратегическия план ще бъдат в периода ноември 2024 г. – януари 2025 г. и проектните предложения ще се подават в СЕУ.

Предвиденото подпомагане за много малките земеделски стопани е 20 хил. евро, за нови 30 000 хил. евро и за млади фермери 40 хил. евро. Кандидатите за подпомагане като нови стопани не трябва да са извършвали земеделска дейност повече от една година към датата на кандидатстване и да са на възраст от 41 до 65 години.  

Пред земеделските производители бяха представени промените в Законоустановените изисквания (ЗИУ) и в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Фермерите се запознаха със Системата за мониторинг на площ чрез сателитни снимки и  планираните промени в Системата за електронни услуги (СЕУ).

Срещата бе част от  поредицата обучения за земеделски производители с експерти от МЗХ, ДФЗ и Национална служба съвети в земеделието за предварителните условия по интервенциите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Обученията за земеделски производители продължават със срещи в Плевен на 27 септември, Монтана на 30 септември и София на 1 октомври 2024 г.

Leave a Comment