Украинска помощ днес няма да има, но е възможна през октомври

Украинска помощ днес, 30 септември, когато е последният регламентиран срок за изплащането ѝ, няма да има, потвърди пред Агро Пловдив източник от Министерството на земеделието и храните.

Като причина за неизплащането на така нетърпеливо очакваните средства, той посочи забавянето на процедурата, по която трябва да се мине преди парите да влязат по сметките на земеделските стопани.

Въпреки че финансовият министър Людмила Петкова категорично обеща да осигури бюджета на помощта, решението за това е на правителството.

Бюджетните средства трябва да бъдат поискани и одобрени на заседание на Министерския съвет, както се е случвало при подобни извънредни плащания. До момента в дневния ред на правителствените заседания такава точка не е разглеждана.

Има и нещо друго, което допълнително ще забави изплащането. Тъй като очевидно ще има просрочие на крайната дата 30 септемви, Брюксел трябва да се съгласи България да подпомогне фермерите си след финалния срок.

Очаква се в на-бързи срокове Министерският съвет да се съгласи със заделянето на средства за подпомагане на стопаните от държавния бюджет. След това и Европейската комисия да каже „да“. Ако двете институции не бавят допълнително процедурата, би трябвало до изборите украинската помощ най-после да потече.

Leave a Comment